Jak i po co dostarczać organizmowi omega-3?


Kilka słów o tłuszczach w naszej diecie
Tłuszcze są niezbędnym składnikiem w diecie człowieka, bo dostarczają znaczną ilość energii, którą organizm może magazynować i wykorzystywać w razie potrzeby. Rola tłuszczów w organizmie jest niezwykle ważna. Stanowią główne źródło glicerolu i kwasów tłuszczowych, z których organizm syntetyzuje inne lipidy. Lipidy stanowią składnik błon komórkowych, są podstawowym rozpuszczalnikiem dla biologicznie ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie, np. niektórych witamin (A, D, E, K).

Korzystne dla naszego organizmu są nienasycone kwasy tłuszczowe, które musimy dostarczać wraz z pożywieniem, bo nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować, a nasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem są mięsa, sery, jajka, mleko, organizm potrafi wyprodukować z cukru, więc dostarczanie ich nie jest konieczne. Dietetycy uważają, że tłuszcze nasycone powinny stanowić maksymalnie 10% dostarczanej wraz z pożywieniem energii, a tłuszcz trans powinniśmy całkowicie wyeliminować z diety.


Wysoko przetworzona żywność, która w krajach rozwiniętych stanowi główny element diety, to przede wszystkim źródło nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczu trans, które zwiększają ryzyko chorób cywilizacyjnych.  Utwardzone tłuszcze roślinne oraz produkty wytwarzane z ich udziałem, przede wszystkim twarde margaryny, olej palmowy, tłuszcze cukiernicze i do smażenia, pieczywo cukiernicze, ciasteczka, batoniki i produkty typu fast food są przyczyną nie tylko otyłości, ale przyspieszają rozwój miażdżycy oraz chorób nowotworowych.

Nasza dieta powinna być bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, bo pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in. odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie serca, poprawiają zdolność umysłową i wspomagają działanie systemu immunologicznego.

Nienasycone kwasy tłuszczowe
Dzieli się je na jednonienasycone (MUFA), których przedstawicielem jest kwas oleinowy (z grupy omega-9). Pomagają one zrzucić zbędne kilogramy - sprawdzą się zwłaszcza w walce z otyłością brzuszną. Drugą grupą są wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT), zwane kwasami PUFA, których przedstawicielami są kwasy z grupy omega-3 i omega-6.

Kwasy omega-6 i omega-3 współzawodniczą o te same enzymy. Jeśli dostarczamy organizmowi tylko śladowych ilości omega-3, to enzymy będą anektowane przez kwasy omega-6. W diecie powinna być więc zachowana równowaga pomiędzy kwasami omega-6 a omega-3. Idealny byłby stosunek 1:1, ale niestety we współczesnej diecie proporcje wynoszą 20:1, dlatego przyjmuje się, że dobre proporcje to 5:1.

Co musisz wiedzieć o kwasach omega-3
Najważniejszymi kwasami tłuszczowymi omega-3 są kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), które pełnią w organizmie istotną rolę. Najważniejszą jest to, że tworzą podstawy naszego mózgu, który do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje tłuszczów. Kwasy omega-3, przede wszystkim DHA, stanowią 60 proc. tłuszczów niezbędnych mózgowi. Kwasy omega-3 są również niezbędne do budowy błon komórkowych. Odpowiadają również za prawidłową funkcję siatkówki oka i stanowią jej bazę tłuszczową. Występują głównie w rybach morskich (w śledziach, makrelach, łososiach, dorszach, flądrach i halibutach) oraz w skorupiakach. Innym źródłem omega-3 są ziarna soi, orzechy, migdały, awokado, które są bogate w kwas alfa-linolenowy (ALA). Nasza dieta nie może się jednak ograniczać wyłącznie do kwasu alfa-linolenowego, obecnego w produktach roślinnych. Jest on również bardzo potrzeby, ale nie odgrywa takiej roli, jeśli chodzi o profilaktykę chorób serca, jak DHA i EPA. Nie ma takiego wpływu na serce i naczynia krwionośne i nie zmniejsza ryzyka udaru.

Pozytywne działanie kwasów tłuszczowych omega-3 polega na:
  • normalizacji ciśnienia krwi
  • działaniu przeciwzakrzepowym
  • hamowaniu rozwoju choroby niedokrwiennej serca i choroby wieńcowej serca,
  • działaniu przeciwmiażdżycowym, redukcji poziomu cholesterolu
  • działaniu przeciwzapalnym i przeciwalergicznym
  • hamowaniu rozwoju cukrzycy typu II
  • działaniu przeciwnowotworowym
  • ochronie układu immunologicznego
  • działaniu przeciwdepresyjnym poprzez sprzyjanie prawidłowemu działaniu funkcji błon komórek nerwowych kory mózgu
  • przeciwdziałaniu otyłości poprzez hamujący wpływ na lipogenezę
  • korzystnym oddziaływaniu na skórę i działaniu leczniczym w przypadku schorzeń skórnych (np. atopowym zapaleniu skóry)

Kto najbardziej potrzebuje kwasów omega-3?
O dostarczanie organizmowi kwasów omega-3 powinni zadbać właściwie wszyscy: dzieci, dorośli, kobiety w ciąży, osoby starsze. Prof. Małgorzata Kozłowska –Wojciechowska zwraca uwagę  na fakt, że dieta kobiety w ciąży musi być bogata w omega-3, aby mózg dziecka miał z czego się tworzyć. Dzienne zapotrzebowanie kwasów EPA i DHA wynosi od 1 do 1,5 g. Powinny jeść ryby, szczególnie morskie, bo jedynie one mają znaczące ilości omega-3. Z ryb słodkowodnych duże ilości tych kwasów ma tylko pstrąg. Wyniki badań wykazują, że dzieci kobiet, które w czasie ciąży jak i po porodzie otrzymywały odpowiednią ilość omega-3 szybciej i lepiej rozwijały się intelektualnie. Ponadto ludzie, którzy spożywają dużo ryb morskich rzadziej zapadają na chorobę Parkinsona i Alzheimera. Obecność kwasów omega-3 koreluje również z depresją: im więcej kwasów, tym mniejsze ryzyko depresji. Kwasy omega-3 odgrywają też rolę w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów oraz chorób zwyrodnieniowych tkanki łącznej, a także w profilaktyce przeciwnowotworowej. Zapobiegają też zmianom degeneracyjnym w śluzówce jelita grubego, leczą chorobę Crohna.

Dieta Polaków jest uboga w kwasy omega-3, a szczególnie dotyczy to mieszkańców Śląska i województwa świętokrzyskiego, gdzie spożycie ryb jest faktycznie śladowe. Zgodnie ze stanowiskiem polskich ekspertów, optymalny poziom spożycia kwasów EPA i DHA przez osoby dorosłe to 1 g dziennie. Prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego uważa, że w grupach podwyższonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych, reumatoidalnych i neurodegeneracyjnych dzienne spożycie kwasów omega-3 powinno być zwiększone do około 1,5 g. W leczeniu podwyższonego poziomu triglicerydów wymagane dawki kwasów omega-3 wynoszą od 2 do 4 g dziennie.

Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze suplementów?
Jeśli w naszej diecie jest zbyt mało ryb morskich, powinniśmy wyrównać braki odpowiednimi suplementami. Przy wyborze trzeba zwrócić uwagę na dwie kwestie. Po pierwsze dostarczać organizmowi tego, czego nam brakuje – w naszej diecie jest wystarczająco dużo omega-6 czy omega-9, dlatego sensownym rozwiązaniem jest uzupełnienie braków omega-3. Druga kwestia to odpowiednie dawka. Przyjmowanie suplementów, które zawierają 100 mg kwasów omega-3 nie spowoduje pozytywnego wpływu na nasz organizm. To za mało, w takiej ilości one nie działają. Musi być ich minimum 1 g dziennie. Prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska podkreśla, że „pacjenci przed zabiegami chirurgicznymi, przed bajpasami, którzy spożywają odpowiednią ilość omega-3, mają znacznie rzadziej powikłania zaburzeń rytmu serca. Są na to dowody kliniczne. Nie ma żadnego innego leku, który podaje się pacjentom po zawałach, by zapobiec nagłej śmierci sercowej. Jedynie kwasy omega-3."



Opis i działanie:
Super Omega 3 Activ LR zawiera bogate kwasy tłuszczowe Omega 3, które są pozyskiwane wyłącznie od ryb żyjących na wolności w południowoamerykańskich rejonach Pacyfiku: sardynek, makreli i tuńczyków. Produkt zawiera idealną mieszankę nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA/DHA oraz beta glukanu z jęczmienia. Dodatkowo został wzbogacony olejem z wiesiołka. Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.

EPA (kwas eikozapentaenowy) - 630 mg (w dziennej porcji), szczególnie ważny dla serca.
DHA (kwas dokozaheksaenowy) - 420 mg (w dziennej porcji), szczególnie ważny dla komórek mózgowych.  
Beta-glukan z jęczmienia - 117 mg (w dziennej porcji). Obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, reguluje poziom cukru i stymuluje układ odpornościowy.
Olej z wiesiołka – a w nim kwas cis–linolowy i kwas gamma-linolenowy (GLA). Ten ostatni poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, obniża ciśnienie i w ten sposób zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu.

Idealne wsparcie dla serca i układu krwionośnego: Aloe Vera Sivera i Super Omega 3
kupisz VIVRO.PL



Źródło:
opracowanie Katarzyny Marciniak-Łukasiak „Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3”
pulsmedycyny.pl
poradnikzdrowie.pl
nazdrowie.pl
abczdrowie.pl

Related Posts

zapotrzebowanie 1763758623158239228

Prześlij komentarz

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *