Przejdź do głównej zawartości

Czy Colostrum może być alternatywą dla szczepień przeciw grypie?

zdjęcie: mmn.com

W 2007 roku na Wydziale Nauk Biomedycznych Uniwersytetu Medycznego Chieti (Pescara, Włochy) naukowcy pod kierownictwem dr Marii Rosarii Cesarone poddali badaniu 209 pacjentów w wieku 30-80 lat, którego celem było znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy przyjmowanie colostrum może zapobiegać infekcjom wirusami grypy. W badaniu użyli colostrum krowiego w dawce 400 mg.

Już wcześniej wiadomo było, że colostrum, dzięki bogactwu substancji bioaktywnych, znacząco wpływa na wzmocnienie odporności poprzez przywrócenie równowagi całego systemu odpornościowego. To z kolei odblokowuje naturalną zdolność skutecznego zwalczania chorobotwórczych bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów. Obszernie na ten temat pisałam tutaj


Badanie zostało przeprowadzone w grupie pacjentów zdrowych i osób z zaburzeniami sercowo-naczyniowymi. Pacjenci podzieli zostali na 4 grupy: 
  1. Pacjenci bez profilaktyki
  2. Osoby przyjmujące colostrum w dawce 40 mg przez 8 tygodni.
  3. Osoby suplementowane colostrum w dawce 400 mg przez 8 tygodni i szczepione przeciw grypie 
  4. Pacjenci szczepieni przeciw grypie

Wyniki testu były jednoznaczne, a po części zaskakujące. Analizując wyniki, naukowcy przyjrzeli się liczbie epizodów grypy w okresie 2 miesięcy suplementowania plus miesiąc po leczeniu oraz liczbie łącznych dni choroby. Okazało się, że w grupie pacjentów przyjmujących colostrum zachorowalność na grypę była trzykrotnie niższa niż w przypadku grupy szczepionej przeciw grypie. Co więcej pacjenci, którzy nie przyjmowali colostrum chorowali na grypę trzykrotnie dłużej niż ci, którzy zażywali colostrum.

Wnioski sformułowane przez naukowców:
  1. Osiągnięte wyniki świadczą, że stosowanie colostrum może być ważną alternatywą kliniczną dla szczepionki przeciw grypie.
  2. Istnieją dowody na to, że w sytuacjach, kiedy szczepienie jest przeciwwskazane, stosowanie colostrum może być nie tylko bardziej skuteczne, ale może okazać się jedynym praktycznym rozwiązaniem.
  3. Stosowanie colostrum zarówno u osób zdrowych jak i osób z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym, jest co najmniej 3 razy bardziej skuteczniejsze w zapobieganiu epizodom grypy niż stosowanie samej szczepionki przeciw grypie.
  4.  Pojawia się wiele zastrzeżeń co do rutynowego stosowania szczepień przeciw grypie:
  • U starszych pacjentów reakcja układu immunologicznego wydaje się być bardzo ograniczona, więc samo szczepienie jest mało efektywne, 
  • U osób z ciężką niewydolnością immunologiczną oraz w przebiegu chorób zapalnych stosowanie szczepień nie jest w pełni bezpieczne.
Colostrum w płynie i kapsułkach bez kazeiny

Stosowanie colostrum w przeciwieństwie do szczepień jest praktycznie bez skutków ubocznych. W badaniu podawano niską dawkę colostrum, co w profilaktyce jest wystarczające. Stosowanie wysokich dawek jest konieczne, gdy zakażenie się już dokonało np. w przewlekłej biegunce w infekcji HIV, biegunkach spowodowanych przez zakażenie rotawirusem u dzieci, zakażenie górnych dróg oddechowych u dorosłych.

Jakościowe COLOSTRUM z certyfikatem Instytutu Fresenius kupisz VIVRO.PL

Colostrum w płynie LR otrzymało najbardziej prestiżową w Polsce nagrodę "Złoty Otis" za 2016 rok. 
To najważniejsza nagroda konsumentów na rynku farmaceutycznym w Polsce przyznawana od 2004 roku. Kapitułę nagrody tworzą wybitni lekarze różnych specjalizacji. Nagroda stała się dla pacjentów, środowisk farmaceutów, diagnostów laboratoryjnych i lekarzy oraz firm farmaceutycznych i profesjonalnych mediów wiarygodną inicjatywą społeczną.

Inne wpisy na temat Colostrum:

Jak naturalnie zwiększyć odporność, czyli o czym wiedział już chłop pańszczyźniany, a współczesny inteligent nie wie

Substancje czynne zawarte w Colostrum - #1 witaminy i minerały

Substancje czynne zawarte w Colostrum - #2 immunoglobuliny, laktoferyna, czynniki wzrostu i inne


Żródło: “Prevention of Influenza Episodes With Colostrum Compared With Vaccination in Healthy and High-Risk Cardiovascular Subjects: The Epidemiologic Study in San Valentino” praca zbiorowa pod kierownictwem Marii Rosarii Cesarone.

    Komentarze

    1. Bardzo często pytacie, jak należy podawać Colostrum dzieciom. 8 ml płynnego Colostrum jest dawką dla dorosłych, dzieciom podajemy odpowiednio mniej: do 1,5 roku około 1 ml raz dziennie. Dzieci w wieku 2 - 3 lat około 1,5 - 2 ml, wraz z wiekiem zwiększamy proporcjonalnie dawkę. Kuracja uodparniająca powinna trwać 3 miesiące, a po niej 3-miesięczna przerwa. Jeśli w trakcie kuracji dziecko złapie infekcję, zwiększamy częstotliwość podawania Colostrum w tej dawce nawet co dwie godziny, aż do ustąpienia objawów. Im szybciej podamy dziecku pierwszą dawkę, tym szybsza będzie odpowiedź organizmu. Jak objawy ustąpią, podajemy z powrotem raz dziennie.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Czy opakowanie można używać dłużej niż 16 dni? Ponieważ podając 2latkowi dawkę 2ml x 1dziennie zużycie 1 opakowania zajmie nam 60 dni! Co polecacie w takiej sytuacji?

        Usuń

    Prześlij komentarz

    NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

    Jak naturalnie wzmocnić odporność czyli o czym wiedział już chłop pańszczyźniany, a współczesny inteligent nie wie

    bellyblog.ca Jeszcze dwa lata temu, gdyby ktoś mnie zapytał, czy wiem, co to jest colostrum , zupełnie szczerze odpowiedziałabym, że nie mam zielonego pojęcia. Wychowując dziecko, które dość często zapadało na różne infekcje, słyszałam z ust lekarzy stwierdzenie, że trzeba wzmocnić odporność. Żaden z nich nie wspomniał jednak o tym, że istnieje coś takiego, jak colostrum. Często zastanawiam się dlaczego? Gdyby colostrum było jakąś nowością, to byłoby to dla mnie w pewnym stopniu do przyjęcia. Tymczasem colostrum stosowane jest od wieków (!) jako środek wszechstronnie wzmacniający osłabioną odporność. W Indiach mleczarze do dziś dostarczają nie tylko mleko i przetwory mleczne pod drzwi domów, ale także colostrum. W Ameryce Amisze i Huteryci, znani z doskonałej wręcz kondycji zdrowotnej, używają colostrum jako środka zapobiegającego i leczącego infekcje. W Europie zaś chłopi, ufni w mądrość przodków przekazywaną z pokolenia na pokolenie, podawali swoim wyrostkom siarę, aby rośli zd

    Substancje czynne zawarte w Colostrum - #1 witaminy i minerały

    Colostrum to jedna z najcenniejszych i najszlachetniejszych substancji na świecie jakie dała nam matka natura. Zawiera ono bowiem aż ponad 250 bi o aktywnych substancji czynnych . Colostrum zawiera wytworzone przez naturę substancje czynne, które w określonym zestawieniu mają pozytywny wpływ na nasz organizm, wzmacniają go i regulują wiele jego funkcji.   Pisząc o występujących w Colostrum witaminach i minerałach można oczywiście ograniczyć się do ich wypunktowania. Z autopsji jednak wiem, że dla przeciętnego śmiertelnika nie jest tak bardzo oczywiste, jak istotny wpływ mają one na nasz organizm. Mamy wiedzę bardzo ogólną i często słysząc w reklamie TV, że np. na skurcze potrzebny jest magnez idziemy do apteki i kupujemy to, co nam poleci farmaceuta. Łykamy tabletki zgo dnie z zaleceni em i problem według nas jest z głowy. Na oczy pomoże witamina A, a na przeziębienie C itd.   Colostrum jest dlatego tak wartościowe, że jako naturalny środek dostarczam nam całe spektrum

    Substancje czynne zawarte w Colostrum - # 2 immunoglobuliny, laktoferyna, czynniki wzrostu i inne

    S kuteczność Colostrum opiera się na bogactwie jego bioaktywnych składników. Do głównych efektów działania Colostrum należą: wzmocnienie i regulacja układu odpornościowego, a także dojrzewanie i regeneracja tkanek. Aby uświadomić sobie i zrozumieć, na czym polega fenomen siary, warto przyjrzeć najważniejszym jego składnikom.   Immunoglobuliny występują we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Nic więc dziwnego, że występują również w C olostrum . Immunoglobuliny (przeciwciała) odgrywają zasadniczą rolę w obronie organizmu przed bakteriami, wirusami i pasożytami zewnątrzkomórkowymi , grzybami oraz pasożytami i bakteriami wewnątrzkomórkowymi. Immunoglobuliny G (IgG) neutralizują bakterie i toksyny we krwi oraz w układzie limfatycznym. Mają one zdolność przyłączania się do patogenu, ułatwiając w ten sposób fagocytozę, czyli jego strawienie. Immunoglobuliny M (IgM) stanowią tzw. pierwszą linię obrony. Wyłapują i łączą wirusy, które znajdują się w układzie

    Najlepsze źródło witamin po świeżych owocach i warzywach

    Nie wiem, czy pamiętacie, jak smakowały kiedyś pomidory? Ja doskonale pamiętam. Mama kupowała je, kiedy pojawiły się na straganach z warzywami. Te z pierwszego zbioru były drogie, ale miały smak, którego dzisiaj już trudno doświadczyć, chyba że sami w ogródku je uprawiamy. Dziś praktycznie przez cały rok można kupić pomidory w każdym supermarkecie. Przyjeżdżają do nas poza sezonem z całego świata, zrywane na długo przed tym zanim dojrzeją. Muszą przecież przebyć długą drogę, zanim trafią do kraju docelowego. Do nas konsumentów dociera więc produkt, który nie miał szans w procesie wegetacji wykształtować tych wszystkich wartości odżywczych, które im przypisujemy. To jedna strona medalu. Druga jest zaś taka, że większość trafiających na nasz stół warzyw czy owoców rośnie na wyjałowionej w wyniku monokultury glebie, pryskana pestycydami, napromieniowywana, aby przedłużyć ich trwałość. Czy nie zdziwiło Cię czasem, że warzywa w lodówce mogą tak długo leżeć, zanim coś się z nimi stanie?

    Wszystko, co trzeba wiedzieć o Reishi

    Reishi (Ganoderma lucidum) uważa się za najstarszy gatunek grzyba stosowany w medycynie. Od ponad 2000 lat jest obecny w naturalnej medycynie chińskiej, ciesząc się szczególną czcią jako „dar bogów”, który ma działanie lecznicze i odmładzające. W krajach Dalekiego Wschodu nazywany był grzybkiem nieśmiertelności i długowieczności. Współczesne badania potwierdzają, że składniki Reishi pozytywnie wpływają na jakość zdrowia i przedłużenie życia. Grzyb Reishi występuje w kilku odmianach (czerwony, fioletowy, niebieski, żółty, czarny i biały), przy czym najcenniejszy pod względem terapeutycznym jest czerwony. CO SPRAWIA, ŻE REISHI JEST TAK CENNY? W licznych publikacjach wymienia się wiele substancji czynnych występujących w owocnikach Reishi o właściwościach leczniczych, do których  należą m.in. polisacharydy, triterpeny, sterole, proteiny, peptydy, aminokwasy, alkaloidy, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Najważniejszą rolę pod względem właściwości leczniczych odgryw

    Czy koniczyna czerwona jest alternatywą dla hormonalnej terapii zastępczej w okresie menopauzy?

    Menopauza oznacza dla wielu kobiet bardzo trudny okres w życiu, który przeważnie zaczyna się między 45 a 55 rokiem życia. Zdolność jajników do produkcji estrogenów wygasa, pojawiają się  dolegliwości nie tylko fizyczne, ale także natury psychicznej. Tylko u 20% kobiet menopauza przebiega niezauważalnie, większość zaś na wskutek zakłócenia równowagi hormonalnej odczuwa uderzenia gorąca, dreszcze, kołatanie serca, nocne poty, bezsenność, zaburzenia z pamięcią, drażliwość czy zmienność nastrojów.     Zmienia się także wygląd skóry. Pojawiają się głębokie zmarszczki, skóra staje się sucha, włosy matowieją, często do tych objawów dochodzą bóle stawów, kości, sztywnienie kręgosłupa czy też wzrost wagi. Za tymi wszystkimi procesami stoją właśnie estrogeny. Najbardziej znaną formą walki z dolegliwościami okresu przekwitania jest hormonalna terapia zastępcza (HTZ), z której korzysta około 17% Polek. Zadaniem terapii jest złagodzenie objawów menopauzy oraz zmniejszenie ryzyka schorze

    10 głównych powodów, dlaczego trzeba pić aloe vera

    Lecznicze właściwości miąższu z aloesu pospolitego aloe vera znane są już od stuleci. W medycynie ludowej stosowano aloes jako lek na różne dolegliwości, wierząc, że doskonale działa na układ pokarmowy, kostny, odpornościowy czy moczowo-płciowy. Używano go utrzymania młodego wyglądu skóry, przeciw wypadaniu włosów czy też na rany i oparzenia.  ​ ​ Świat nauki zainteresował się właściwościami aloesu już w latach 30-tych ubiegłego stulecia, ale dopiero zastosowanie nowoczesnych technik analitycznych począwszy od lat osiemdziesiątych umożliwiło szczegółowe poznanie składu chemicznego rośliny. Efektem tych badań było zidentyfikowanie i scharakteryzowanie ponad 200 biologicznie aktywnych składników, a właściwości prozdrowotne udowodniono w badaniach klinicznych. Obecnie aloe vera znajduje się w lekospisach 43 krajów na świecie.   

    Jak zrzucić dodatkowe kilogramy i zrobić to z głową

    Nie lubię diety! Lubię za to dobre jedzenie. Jak większość kobiet nie wzgardzę dobrym ciastkiem czy lampką czerwonego wina. Odżywiam się w miarę zdrowo, piję dużo wody, zero napojów gazowanych. Nigdy nie katowałam się żadnymi dietami, bo wiedziałam, że kilka drobnych zmian w codziennym rozkładzie dnia pomoże mi zrzucić parę zimowych kilogramów. Wraz z nastaniem wiosny zaczynałam dużo chodzić, bo biegać nie lubię, kolacje stawały się mniej kaloryczne, a szarlotka i sernik uciekały w zapomnienie. System ten działał doskonale przez wiele lat i nie widziałam potrzeby jego modyfikacji, no może jedynie w aspekcie zwiększania ilości zjadanych warzyw, wyeliminowania prawie całkowicie wędlin, mniej białego pieczywa itp. Sukienki w szafie się amortyzowały.

    Lecznicze właściwości i działanie czystka - Cistus Incanus

    Czystek jest krzewem ozdobnym i rośnie głównie w basenie Morza Śródziemnego i Wysp Kanaryjskich. Istnieje około 50 odmian tej rośliny, ale najbardziej skuteczny i znany ze swoich właściwości leczniczych jest rosnący dziko Cistus Incanus. W medycynie naturalnej, szczególnie w krajach śródziemnomorskich, czystek wykorzystywany był od setek lat. W 1999 roku, głównie dzięki zakrojonym na szeroką skalę badaniom w niemieckich instytutach, czystek ogłoszono rośliną roku i od tego czasu systematycznie wzrasta zainteresowanie jego właściwościami.  Ogromna popularność tej rośliny sprawiła, że w Polsce pojawiły się już uprawy czystka.    Co sprawia, że czystek jest tak cenną rośliną? Cistus Incanus jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli czyli związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny człowieka. Polifenole:  Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwhistaminowo i przec