Substancje czynne zawarte w Colostrum - # 2 immunoglobuliny, laktoferyna, czynniki wzrostu i inne


Skuteczność Colostrum opiera się na bogactwie jego bioaktywnych składników. Do głównych efektów działania Colostrum należą: wzmocnienie i regulacja układu odpornościowego, a także dojrzewanie i regeneracja tkanek. Aby uświadomić sobie i zrozumieć, na czym polega fenomen siary, warto przyjrzeć najważniejszym jego składnikom. 

Immunoglobuliny występują we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Nic więc dziwnego, że występują również w Colostrum.

Immunoglobuliny (przeciwciała) odgrywają zasadniczą rolę w obronie organizmu przed bakteriami, wirusami i pasożytami zewnątrzkomórkowymi, grzybami oraz pasożytami i bakteriami wewnątrzkomórkowymi.

Immunoglobuliny G (IgG) neutralizują bakterie i toksyny we krwi oraz w układzie limfatycznym. Mają one zdolność przyłączania się do patogenu, ułatwiając w ten sposób fagocytozę, czyli jego strawienie.

Immunoglobuliny M (IgM) stanowią tzw. pierwszą linię obrony. Wyłapują i łączą wirusy, które znajdują się w układzie krwionośnym zanim organizm wytworzy niezbędną ilość IgG.

Immunoglobuliny D i E (IgD a IgE) odprowadzają substancje z krwi i aktywizują antyalergenne reakcje;

Immunoglubuliny A (IgA) odgrywają rolę w mechanizmach odpornościowych w obrębie błon śluzowych, czyli układu oddechowego, pokarmowego i układu moczowo-płciowego. Ich rola polega na przeciwdziałaniu kolonizacji błon przez bakterie chorobotwórcze.


Ze wszystkich związków immunologicznie aktywnych siary laktoferyna odgrywa najważniejszą rolę w przeciwdziałaniu różnego rodzaju infekcjom. Dzieje się tak dlatego, że laktoferyna jest glikoproteiną należącą do grupy białek istotnych dla metabolizmu żelaza. Zdolność laktoferyny do wiązania jonów żelaza Fe3+, a tym samym usuwania tego pierwiastka ze środowiska wzrostu drobnoustrojów, utrudnia wzrost patogenów i ich ekspansję. Drugi mechanizm działania bakteriobójczego laktoferyny polega na destabilizacji osłon komórkowych bakterii oraz wywoływanie zaburzeń metabolizmu komórek bakteryjnych. Laktoferyna pobudza układ odpornościowy do walki z patogenami.

Proces stymulacji układu odpornościowego za pośrednictwem laktoferyny polega na wzmaganiu fagocytozy - mechanizmu wychwytywania i wchłaniania drobnych cząsteczek organicznych (w tym wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów) poprzez makrofagi. Pod wpływem laktoferyny dochodzi w nich do wytworzenia się tlenku azotu, który neutralizuje chorobotwórcze mikroorganizmy. 

Właściwości laktoferyny:
  • immunomodulujące,
  • przeciwwirusowe - wirusy opryszczki (Herpes), cytomegalowirus, HIV, wirusy zapalenia wątroby typu C oraz B, syncytialny wirus oddechowy (RSV), hantawirus, rotawirus, poliowirus, adenowirus i enterowi rus,
  • przeciwbakteryjne - m.in. Salmonella typhimurium, Escherichia coli, Staphylococcus ureus (gronkowiec), Pneumokoki i wiele innych,
  • przeciwgrzybiczne – grzyby Candida, grzybica woszczynowa,
  • przeciwpasożytnicze – taxoplamoza (wywołuje trwałe uszkodzenie mózgu), zagrodziec sierpowy (wywołuje malarię), świdrowiec (uszkadza mięśnie, serce i jelita gł. grube),
  • przeciwzapalne
  • przeciwnowotworowe - włókniakomięsaka MethA, czerniaka B16F10 i raka okrężnicy C26, ma wpływ w hamowaniu przerzutów raka płuc. Działanie laktoferyny opiera się na aktywacji układu immunologicznego i działaniu w nim cytokin, które stymulują aktywność makrofagów, odpowiedzialnych za likwidację w naszym organizmie komórek uszkodzonych. Warto też wiedzieć, że po dużych dawkach chemii dzięki laktoferynie układ immunologiczny szybko odbudowuje komórki odpornościowe.

Colostrum zawdzięcza swoją skuteczność również obecności polieptydu bogatego w prolinę (PRP) i lizozymu. Są to białka odporne na działanie enzymów trawiennych, co ułatwia dotrzeć składnikom Colostrum np. do jelit w niezmienionej formie. 

Białka PRP powodują poprawę funkcji poznawczych i usprawniają pacjentów chorych na Alzheimera w ich codziennych funkcjach życiowych (badania kliniczne A. Bilikiewicz, W. Gaus). PRP ma zdolność modulowania oraz stabilizowania wielu procesów biologicznych zachodzących w organizmie oraz wpływa na aktywność systemu immunologicznego (stymuluje odporność humoralną). 

Lizozym jest białkiem występującym w większości płynów ustrojowych. Jest przydatny w niszczeniu bakterii, np. w jelitach. Do stwierdzonych doświadczalnie i klinicznie działań lizozymu należą: działanie bakteriobójcze w przebiegu infekcji w połączeniu z laktoferyną, leczniczy i profilaktyczny wpływ na próchnicę zębów, działanie przeciwbólowe m.in. w leczeniu wspomagającym w chorobie nowotworowej. Obecność immunoglobulin w siarze zwiększa aktywność lizozymu.

Colostrum zawiera ponadto czynniki wzrostu i cytokiny, których działanie jest wielokierunkowe i każdy z nich może mieć wpływ na więcej niż jedną sferę aktywności organizmu. Czynniki wzrostu regulują funkcje komórek, tkanek oraz narządów, stymulują poprawny wzrost i leczenie starych zranień skóry, mięśni i innych tkanek. Czynniki wzrostu dodatkowo wspierają spalanie tłuszczów w czasie, kiedy użytkownik preparatu stosuje dietę odchudzającą. Spowalniają proces starzenia organizmu.

Cytokiny to niskocząsteczkowe białka zaangażowane w wiele procesów immunologicznych i zapalnych w ludzkim organizmie. Nie są magazynowane w komórkach je produkujących, a szybko syntetyzowane i wydzielane. Prawidłowo funkcjonujące cytokiny zapewniają sprawne i efektywne działanie układu immunologicznego.  Pełnią funkcję mediatorów sygnalizacji międzykomórkowej. Ich cechą charakterystyczną jest przenoszenie informacji między komórkami na niewielkie odległości. Biorą udział w kontroli kluczowych procesów życiowych organizmu. Odpowiadają za inicjację proliferacji, czyli procesu namnażania komórek, a następnie za ich różnicowanie, wzrost, aktywność i śmierć. 

W białkach Colostrum stwierdzono ponad 19 aminokwasów pochodzenia egzogennego, co ma istotny wpływ na dostarczenie pełnowartościowego budulca, szczególnie w okolicznościach stymulacji układu odpornościowego. Aminokwasy są ważne dla metabolizmu i odnowy komórek organizmu.

Colostrum na tle innych naturalnych produktów leczniczych jest czymś wyjątkowym. Jego skład jest unikalny nie tylko pod względem jakościowym, ale przede wszystkim ilościowym (około 250 bioaktywnych substancji czynnych). W żadnym innym naturalnym produkcie nie występują w takim stężeniu. Pamiętajmy jednak, aby decydując się na zakup Colostrum zwrócić uwagę na to, aby było pobrane w pierwszych godzinach po porodzie, a także w oparciu o jaką technologię zabutelkowane, bowiem to właśnie jakość Colostrum decyduje o jego skuteczności.


Jakościowe Colostrum z certyfikatem Instytutu Fresenius kupisz VIVRO.PL
Colostrum w płynie LR otrzymało najbardziej prestiżową w Polsce nagrodę "Złoty Otis" za 2016 rok. 
To najważniejsza nagroda konsumentów na rynku farmaceutycznym w Polsce przyznawana od 2004 roku. Kapitułę nagrody tworzą wybitni lekarze różnych specjalizacji. Nagroda stała się dla pacjentów, środowisk farmaceutów, diagnostów laboratoryjnych i lekarzy oraz firm farmaceutycznych i profesjonalnych mediów wiarygodną inicjatywą społeczną.

źródło: dr n. med. Maciej Hałasa „Immunologiczne podstawy działania Colostrum”, prof. dr hab. med. T. Płusa „Immunomodulacyjne białka zawarte w siarze”

Inne wpisy na temat Colostrum:

Jak naturalnie wzmocnić odporność, czyli co wiedział już chłop pańszczyźniany, a współczesny inteligent nie wie.

Substancje czynne zawarte w Colostrum - # 1 witaminy i minerały

Czy Colostrum może być alternatywą dla szczepień przeciw grypie?

Related Posts

zapalenie wątroby 8532836843136786644

1 komentarz

emo-but-icon

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *