10 głównych powodów, dlaczego trzeba pić aloe vera

Lecznicze właściwości miąższu z aloesu pospolitego aloe vera znane są już od stuleci. W medycynie ludowej stosowano aloes jako lek na różne dolegliwości, wierząc, że doskonale działa na układ pokarmowy, kostny, odpornościowy czy moczowo-płciowy. Używano go utrzymania młodego wyglądu skóry, przeciw wypadaniu włosów czy też na rany i oparzenia. 


Świat nauki zainteresował się właściwościami aloesu już w latach 30-tych ubiegłego stulecia, ale dopiero zastosowanie nowoczesnych technik analitycznych począwszy od lat osiemdziesiątych umożliwiło szczegółowe poznanie składu chemicznego rośliny. Efektem tych badań było zidentyfikowanie i scharakteryzowanie ponad 200 biologicznie aktywnych składników, a właściwości prozdrowotne udowodniono w badaniach klinicznych. Obecnie aloe vera znajduje się w lekospisach 43 krajów na świecie.   


„Fenomen prozdrowotnego oddziaływania miąższu z aloesu polega na ilości i różnorodności biologicznie aktywnych związków, a  także na obecności specyficznych biostymulatorów, które działają synergicznie z bioaktywnymi składnikami obecnymi zarówno w miąższu aloesowym jak też w organizmie człowieka. Obecności biostymulatorów nie stwierdzono w żadnych innych, naturalnych produktach roślinnych” (prof. dr hab. Grażyna Cichosz).

Aloe Vera Barbadensis Miller zawiera ponad 200 naukowo udokumentowanych, bioaktywnych substancji, a najważniejsze z nich to:

Witaminy - A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12 (absolutny fenomen w świecie roślin), kwas foliowy, beta-karoten, cholina

Minerały wapń, magnez, sód i potas odgrywają istotną rolę w procesie zachowania równowagi kwasowo-zasadowej.

Pierwiastki śladowe - ważne dla systemu immunologicznego, skóry, włosów, paznokci, poziomu libido, gospodarki hormonalnej, koncentracji, gojenia ran, metabolizmu węglowodanów, do produkcji energii, są katalizatorem dla witamin i enzymów.

Aminokwasy - to budulec, z którego organizm produkuje białko (proteiny). Białka są wielocząsteczkowym związkiem organicznym, zawierającym azot, pełniącym wiele biologicznych funkcji. Rezerwy białka w organizmie uzależnione są wyłącznie od jego spożycia. Białko jest ważne dla: krwinek, komórek obronnych, enzymów, hormonów, DNA, aminocukrów, mięśni. Nasz układ odpornościowy jest budowany z aminokwasów. Regularne przyjmowanie aloe vera może zapobiec i wyraźnie zredukować infekcje w obrębie gardła, nosa, uszu i płuc.

Enzymy - bez enzymów nie mogą być przeprowadzane reakcje chemiczne w organizmie. Jeśli nie jest on w stanie wytworzyć określonego enzymu, prowadzi to do choroby. Jeśli brakuje np. enzymu laktaza, nie dochodzi do rozkładu laktozy (nietolerancja laktozy). Trzustka produkuje enzymy lipazę i amylazę. W komórkach wątroby aktywne są transaminazy (SGO i SGP). Materiałem wyjściowym dla enzymów są z kolei aminokwasy.  Enzymy są ważne dla: wątroby, serca, trawienia, trzustki, płuc, zapaleń, mózgu, tłuszczy. Enzymy zawarte w żelu aloe vera łagodzą problemy przewodu pokarmowego, wspierają absorpcję substancji odżywczych w jelicie cienkim i dbają o lepsze wypróżnienie.

Cukry proste - są łatwo spalane przez organizm i szybko dostarczają energii.

Polisacharydy (wielocukry) - w pierwszej linii acemannany, są ważne dla tkanki łącznej, ściany komórkowej, kości, hormonów i enzymów. Pełnią także funkcję transportowe dla tłuszczy i witamin.

Zdrowe kapilary 
zdrowe i chore kapilary - zdjęcia: aloevera-info.org
Chore kapilary
Acemannan (tajna broń aloesu) stymuluje białe krwinki (makrofagi) do większej aktywności i dzięki temu powoduje intensywniejsze pochłanianie cząstek obcych w organizmie (fagocytoza), a także komórek nowotworowych. Oprócz tego, aktywne makrofagi produkują substancje, które niszczą albo uniemożliwiają odżywianie nowotworu przez naczynia krwionośne tzw. TNF (tumor necrosis factor). Nowotwór nie może się odżywiać, a komórki nowotworowe obumierają.  Żel aloesowy pomaga w detoksykacji w sposób następujący: rozszerza najmniejsze naczynia włosowate w ludzkim ciele (tzw. zjawisko kapilarne) i w ten sposób umożliwia efektywne ,,przepłukiwanie” krwi tkanek obwodowych i usuwanie nagromadzonych substancji toksycznych. Żel aloesowy zalicza się do produktów zasadotwórczych, więc posiada także znaczące działanie odkwaszające.

Aminocukry - wspierają metabolizm kości i chrząstek.

Nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i inne).


NA CO POMAGA ŻEL ALOE VERA:
  1. Zapobieganie chorobom cywilizacyjnym
  2. Choroby nowotworowe (zapobieganie lub leczenie uzupełniające przy leczeniu klasycznym)
  3. Choroby skóry (wyprysk, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, trądzik różowaty, trądzik i inne)
  4. Choroby reumatyczne stawów
  5. Astma, alergia
  6. Choroby autoimmunologiczne
  7. Zmęczenie, wyczerpanie
  8. Ostre, chroniczne i nawracające infekcje, osłabiony układ immunologiczny
  9. Choroby układu krążenia
  10. Cukrzyca

Czym różni się żel aloe vera od innych suplementów?

Działanie żelu aloesowego na ludzki organizm nie jest uwarunkowane ilością poszczególnych substancji w żelu, ale ich synergią. Wszystkie bioaktywne molekuły, zawarte w żelu, wpływają znacząco na przemianę materii we wszystkich organach, tym samym w komórkach. Właśnie to kompleksowe działanie żelu aloesowego sprawia, że aloe vera jest rośliną tak niezwykłą.  

Przemysł farmaceutyczny oferuje mnóstwo suplementów o różnym przeznaczeniu, opracowanych specjalnie dla różnych grup wiekowych. Niestety biodostępność uzyskanych na drodze syntezy chemicznej witamin, a  także związków mineralnych,  jest z reguły niewielka i wynosi ok. 10%.

Dodatkowym atutem produktów naturalnych są optymalne proporcje poszczególnych biologicznie aktywnych składników oraz synergiczne oddziaływania między nimi. Z tego względu, przy znacznie mniejszej ilości suplementów pochodzenia naturalnego (np. miąższu z aloesu) uzyskujemy nieporównywalnie lepsze efekty prozdrowotne, niż przy stosowaniu chemicznych preparatów farmaceutycznych, które dodatkowo mogą powodować różne skutki uboczne.

Doskonałej jakości żele aloesowe z certyfikatam jakości Fresenius Institut kupisz VIVRO.PL

Źródło: „Mein Vitalkonzept” dr Jean B. Delbe, “Aloes na co dzień” dr Elżbieta Olejnik, opracowania i wykłady prof. dr hab. Grażyny Cichosz, dr Zbigniewa Kaptura.

Related Posts

żel 8062131984222762455

Prześlij komentarz

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *