Przejdź do głównej zawartości

Co masz na talerzu czyli jak to jest z substancjami odżywczymi w warzywach i owocach

 


Wpadliśmy we własne sidła. Idąc do warzywniaka czy supermarketu kupujemy warzywa i owoce kierując się ich wyglądem. Dla producentów to najważniejsza wskazówka, bo aby były zyski trzeba dostarczyć produkt odpowiadający oczekiwaniom klientów. Od pięćdziesięciu lat wielki przemysł eksperymentuje, aby konsumenci dostawali produkt idealny. W latach 80-tych światowy rynek zalały po raz pierwszy pomidory z laboratorium. Był z nimi tylko jeden problem - bardzo szybko się psuły. Jednak prace kontynuowano aż naukowcy stworzyli „nieśmiertelnego pomidora”.

Taki pomidor powstał w Izraelu, państwie które od lat 70-tych stało się potęgą w uprawie warzyw i owoców. Na Uniwersytecie Hebrajskim w Jerozolimie profesor Haim Rabinowitch dokonał niemożliwego. Stworzył pomidora hybrydowego, który pozostaje świeży i ładny przez kilka tygodni. A co to oznacza dla wielkich producentów? Znaczna redukcja kosztów spedycji (rezygnacja z transportu pomidorów drogą lotniczą), a dzięki temu można wysyłać pomidory na cały świat i obniżyć ceny dla wielkich marketów, które będą ich sprzedawały zdecydowanie więcej. Konsument też w tym procesie partycypuje. Kupuje relatywnie taniej i na dodatek dostaje pięknie wyglądający produkt. Rolnicy, którzy uprawiali w sposób tradycyjny warzywa i owoce, nie są więc w stanie wytrzymać konkurencji i albo się dostosują albo ich biznes padnie.

Warzywa hybrydowe nie są genetycznymi mutantami stworzonymi pod mikroskopem. To laboratoryjne krzyżówki popularnych odmian, posiadające z reguły nowe, pożądane cechy. Rośliny hybrydowe rosną w trudniejszych warunkach i dają obfitsze plony oraz pozostają dłużej świeże. Z tych nowych hybrydowych odmian pozyskuje się nasiona, którymi handel daje gigantyczne wręcz zyski globalnym korporacjom. Plantacje zlokalizowane są w ubogich regionach świata, gdzie za 2,5 Euro dziennie, w czterdziestostopniowym upale rolnicy i bardzo często dzieci wydostają z owoców i warzyw ten cenny surowiec.

Kiedy kupujemy nasiona i płacimy kilka złotych za opakowanie, nie myślimy wcale o tym, że w tle stoi niewyobrażalny wręcz biznes. 2/3 światowego handlu nasionami skupione jest w rękach 4 firm: Bayer Monsanto, Dow DuPont, Limagrain i Syngenta. Cztery korporacje decydują o tym, jak jemy i co jemy! Obecnie trudno o nasiona, które nie powstały w wyniku krzyżowania roślin. Warzywa, owoce, ryż, słonecznik, kukurydza – na całym świecie uprawia się te same ujednolicone odmiany.  Izraelscy naukowcy pod przewodnictwem prof. Rabinowitcha jako pierwsi na świecie stworzyli odmianę pomidora, który pozostaje świeży przez kilka tygodni. O walory smakowe nie troszczono się zbytnio na początku, bo nie było to w centrum zainteresowania przemysłu spożywczego .  

Nasiona odmian mieszańcowych są jednoroczne, więc rolnicy muszą kupować co roku nowe nasiona, bo w przeciwnym wypadku istnieje niebezpieczeństwo, że zbiory nie będą nadawały się do sprzedaży. Nikogo nie stać na takie ryzyko. Biznes nasion to niewyobrażalne zyski. I choć trudno w to uwierzyć, nasiona są cenniejsze od złota. Za 1 kilogram nasion żółtych pomidorków koktajlowych płaci się 400 000 Euro, a zwykłych czerwonych pomidorów 60 000 Euro. Korporacje sprzedają nasiona w pakiecie z pestycydami, które same produkują. W ramach koncernu tworzą takie krzyżówki nasion, które reagują tylko na pestycydy sprzedawane w pakiecie z nasionami. No i biznes się kręci. Na świecie sprzedaje się 3 mln ton pestycydów rocznie.

Profesor Rabinowitch nie ukrywa, że nikogo w tym momencie nie interesuje zawartość składników odżywczych pomidorów hybrydowych – „Gen odpowiedzialny za trwałość owoców hamuje ich proces dojrzewania i powstawania składników odżywczych. Konsumenci i hodowcy domagają się trwałości i obecnie również dobrego smaku. Nie bada się warzyw i owoców pod kątem substancji odżywczych”.

W przeprowadzonej pod kątem zawartości 5 podstawowych substancji odżywczych zawartych w pomidorach hybrydowych stwierdzono, że w porównaniu do pomidorów tradycyjnych spadek jest następujący:

  • Wapń – 63%
  • Magnez – 29%
  • Witamina C – 72%
  • Likopen – 58% (przeciwutleniacz)
  • Polifenole – 56% (przeciwutleniacz)

Zawartość tych składników odżywczych w diecie jest kluczowa, bo m.in. zmniejsza ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych. Nie dziwi zatem fakt, że na przełomie ostatnich 60 lat w Polsce odnotowuje się trzykrotny wzrost zgonów z powodów nowotworów i dwukrotny z powodu chorób układu krążenia, które są główną przyczyną śmierci w naszym kraju (46% w 2014 roku). Trudno się dziwić, że tak się dzieje skoro naturalne źródło substancji odżywczych, jakim są warzywa i owoce, przestało być tym, za co je uważamy. Aż dziw bierze, że w dobie powszechnego dostępu do informacji nie ma kompleksowych danych na temat zawartości substancji odżywczych w warzywach i owocach, które spożywamy dziś. Ostatnie takie zastawienie obejmuje lata 1985-2002, ale nie wiemy, czy ta tabela uwzględnia również warzywa hybrydowe. Mam wrażenie, że nie, bo warzywa hybrydowe pojawiły się na rynku na szeroką skalę znacznie później. Czy zatem zdrowa dieta, która zawiera przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców wystarczy, aby dostarczyć organizmowi substancje odżywcze w wymaganej, a zarazem minimalnej ilości? Logika wskazuje, że nie.

Kiedy się nad tym zastanowić, trudno się dziwić, że osoby, które włączyły do swojej codziennej diety wysokiej jakości żele Aloe Vera do picia, szybko zauważają, że po prostu czują się lepiej. Miąższ Aloe Vera Barbadensis Miller zawiera ponad 150 udowodnionych w badaniach klinicznych substancji odżywczych, w synergicznym, naturalnym połączeniu. W ten sposób organizm dostaje wszystko to, czego potrzebuje. 

Artykuł powstała na podstawie dokumentu: Rośliny hybrydowe. Zbawienie czy klątwa.

Komentarze

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

Jak naturalnie wzmocnić odporność czyli o czym wiedział już chłop pańszczyźniany, a współczesny inteligent nie wie

bellyblog.ca Jeszcze dwa lata temu, gdyby ktoś mnie zapytał, czy wiem, co to jest colostrum , zupełnie szczerze odpowiedziałabym, że nie mam zielonego pojęcia. Wychowując dziecko, które dość często zapadało na różne infekcje, słyszałam z ust lekarzy stwierdzenie, że trzeba wzmocnić odporność. Żaden z nich nie wspomniał jednak o tym, że istnieje coś takiego, jak colostrum. Często zastanawiam się dlaczego? Gdyby colostrum było jakąś nowością, to byłoby to dla mnie w pewnym stopniu do przyjęcia. Tymczasem colostrum stosowane jest od wieków (!) jako środek wszechstronnie wzmacniający osłabioną odporność. W Indiach mleczarze do dziś dostarczają nie tylko mleko i przetwory mleczne pod drzwi domów, ale także colostrum. W Ameryce Amisze i Huteryci, znani z doskonałej wręcz kondycji zdrowotnej, używają colostrum jako środka zapobiegającego i leczącego infekcje. W Europie zaś chłopi, ufni w mądrość przodków przekazywaną z pokolenia na pokolenie, podawali swoim wyrostkom siarę, aby rośli zd

Substancje czynne zawarte w Colostrum - #1 witaminy i minerały

Colostrum to jedna z najcenniejszych i najszlachetniejszych substancji na świecie jakie dała nam matka natura. Zawiera ono bowiem aż ponad 250 bi o aktywnych substancji czynnych . Colostrum zawiera wytworzone przez naturę substancje czynne, które w określonym zestawieniu mają pozytywny wpływ na nasz organizm, wzmacniają go i regulują wiele jego funkcji.   Pisząc o występujących w Colostrum witaminach i minerałach można oczywiście ograniczyć się do ich wypunktowania. Z autopsji jednak wiem, że dla przeciętnego śmiertelnika nie jest tak bardzo oczywiste, jak istotny wpływ mają one na nasz organizm. Mamy wiedzę bardzo ogólną i często słysząc w reklamie TV, że np. na skurcze potrzebny jest magnez idziemy do apteki i kupujemy to, co nam poleci farmaceuta. Łykamy tabletki zgo dnie z zaleceni em i problem według nas jest z głowy. Na oczy pomoże witamina A, a na przeziębienie C itd.   Colostrum jest dlatego tak wartościowe, że jako naturalny środek dostarczam nam całe spektrum

Substancje czynne zawarte w Colostrum - # 2 immunoglobuliny, laktoferyna, czynniki wzrostu i inne

S kuteczność Colostrum opiera się na bogactwie jego bioaktywnych składników. Do głównych efektów działania Colostrum należą: wzmocnienie i regulacja układu odpornościowego, a także dojrzewanie i regeneracja tkanek. Aby uświadomić sobie i zrozumieć, na czym polega fenomen siary, warto przyjrzeć najważniejszym jego składnikom.   Immunoglobuliny występują we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Nic więc dziwnego, że występują również w C olostrum . Immunoglobuliny (przeciwciała) odgrywają zasadniczą rolę w obronie organizmu przed bakteriami, wirusami i pasożytami zewnątrzkomórkowymi , grzybami oraz pasożytami i bakteriami wewnątrzkomórkowymi. Immunoglobuliny G (IgG) neutralizują bakterie i toksyny we krwi oraz w układzie limfatycznym. Mają one zdolność przyłączania się do patogenu, ułatwiając w ten sposób fagocytozę, czyli jego strawienie. Immunoglobuliny M (IgM) stanowią tzw. pierwszą linię obrony. Wyłapują i łączą wirusy, które znajdują się w układzie

Czy Colostrum może być alternatywą dla szczepień przeciw grypie?

zdjęcie: mmn. com W 2007 roku na Wydziale Nauk Biomedycznych Uniwersytetu Medycznego Chieti (Pescara, Włochy) naukowcy pod kierownictwem dr Marii Rosarii Cesarone poddali badaniu 209 pacjentów w wieku 30-80 lat, którego celem było znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy przyjmowanie colostrum może zapobiegać infekcjom wirusami grypy. W badaniu użyli colostrum krowiego w dawce 400 mg. Już wcześniej wiadomo było, że colostrum, dzięki bogactwu substancji bioaktywnych, znacząco wpływa na wzmocnienie odporności poprzez przywrócenie równowagi całego systemu odpornościowego. To z kolei odblokowuje naturalną zdolność skutecznego zwalczania chorobotwórczych bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów. Obszernie na ten temat pisałam tutaj . 

Najlepsze źródło witamin po świeżych owocach i warzywach

Nie wiem, czy pamiętacie, jak smakowały kiedyś pomidory? Ja doskonale pamiętam. Mama kupowała je, kiedy pojawiły się na straganach z warzywami. Te z pierwszego zbioru były drogie, ale miały smak, którego dzisiaj już trudno doświadczyć, chyba że sami w ogródku je uprawiamy. Dziś praktycznie przez cały rok można kupić pomidory w każdym supermarkecie. Przyjeżdżają do nas poza sezonem z całego świata, zrywane na długo przed tym zanim dojrzeją. Muszą przecież przebyć długą drogę, zanim trafią do kraju docelowego. Do nas konsumentów dociera więc produkt, który nie miał szans w procesie wegetacji wykształtować tych wszystkich wartości odżywczych, które im przypisujemy. To jedna strona medalu. Druga jest zaś taka, że większość trafiających na nasz stół warzyw czy owoców rośnie na wyjałowionej w wyniku monokultury glebie, pryskana pestycydami, napromieniowywana, aby przedłużyć ich trwałość. Czy nie zdziwiło Cię czasem, że warzywa w lodówce mogą tak długo leżeć, zanim coś się z nimi stanie?

Wszystko, co trzeba wiedzieć o Reishi

Reishi (Ganoderma lucidum) uważa się za najstarszy gatunek grzyba stosowany w medycynie. Od ponad 2000 lat jest obecny w naturalnej medycynie chińskiej, ciesząc się szczególną czcią jako „dar bogów”, który ma działanie lecznicze i odmładzające. W krajach Dalekiego Wschodu nazywany był grzybkiem nieśmiertelności i długowieczności. Współczesne badania potwierdzają, że składniki Reishi pozytywnie wpływają na jakość zdrowia i przedłużenie życia. Grzyb Reishi występuje w kilku odmianach (czerwony, fioletowy, niebieski, żółty, czarny i biały), przy czym najcenniejszy pod względem terapeutycznym jest czerwony. CO SPRAWIA, ŻE REISHI JEST TAK CENNY? W licznych publikacjach wymienia się wiele substancji czynnych występujących w owocnikach Reishi o właściwościach leczniczych, do których  należą m.in. polisacharydy, triterpeny, sterole, proteiny, peptydy, aminokwasy, alkaloidy, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Najważniejszą rolę pod względem właściwości leczniczych odgryw

Czy koniczyna czerwona jest alternatywą dla hormonalnej terapii zastępczej w okresie menopauzy?

Menopauza oznacza dla wielu kobiet bardzo trudny okres w życiu, który przeważnie zaczyna się między 45 a 55 rokiem życia. Zdolność jajników do produkcji estrogenów wygasa, pojawiają się  dolegliwości nie tylko fizyczne, ale także natury psychicznej. Tylko u 20% kobiet menopauza przebiega niezauważalnie, większość zaś na wskutek zakłócenia równowagi hormonalnej odczuwa uderzenia gorąca, dreszcze, kołatanie serca, nocne poty, bezsenność, zaburzenia z pamięcią, drażliwość czy zmienność nastrojów.     Zmienia się także wygląd skóry. Pojawiają się głębokie zmarszczki, skóra staje się sucha, włosy matowieją, często do tych objawów dochodzą bóle stawów, kości, sztywnienie kręgosłupa czy też wzrost wagi. Za tymi wszystkimi procesami stoją właśnie estrogeny. Najbardziej znaną formą walki z dolegliwościami okresu przekwitania jest hormonalna terapia zastępcza (HTZ), z której korzysta około 17% Polek. Zadaniem terapii jest złagodzenie objawów menopauzy oraz zmniejszenie ryzyka schorze

10 głównych powodów, dlaczego trzeba pić aloe vera

Lecznicze właściwości miąższu z aloesu pospolitego aloe vera znane są już od stuleci. W medycynie ludowej stosowano aloes jako lek na różne dolegliwości, wierząc, że doskonale działa na układ pokarmowy, kostny, odpornościowy czy moczowo-płciowy. Używano go utrzymania młodego wyglądu skóry, przeciw wypadaniu włosów czy też na rany i oparzenia.  ​ ​ Świat nauki zainteresował się właściwościami aloesu już w latach 30-tych ubiegłego stulecia, ale dopiero zastosowanie nowoczesnych technik analitycznych począwszy od lat osiemdziesiątych umożliwiło szczegółowe poznanie składu chemicznego rośliny. Efektem tych badań było zidentyfikowanie i scharakteryzowanie ponad 200 biologicznie aktywnych składników, a właściwości prozdrowotne udowodniono w badaniach klinicznych. Obecnie aloe vera znajduje się w lekospisach 43 krajów na świecie.   

Jak zrzucić dodatkowe kilogramy i zrobić to z głową

Nie lubię diety! Lubię za to dobre jedzenie. Jak większość kobiet nie wzgardzę dobrym ciastkiem czy lampką czerwonego wina. Odżywiam się w miarę zdrowo, piję dużo wody, zero napojów gazowanych. Nigdy nie katowałam się żadnymi dietami, bo wiedziałam, że kilka drobnych zmian w codziennym rozkładzie dnia pomoże mi zrzucić parę zimowych kilogramów. Wraz z nastaniem wiosny zaczynałam dużo chodzić, bo biegać nie lubię, kolacje stawały się mniej kaloryczne, a szarlotka i sernik uciekały w zapomnienie. System ten działał doskonale przez wiele lat i nie widziałam potrzeby jego modyfikacji, no może jedynie w aspekcie zwiększania ilości zjadanych warzyw, wyeliminowania prawie całkowicie wędlin, mniej białego pieczywa itp. Sukienki w szafie się amortyzowały.

Lecznicze właściwości i działanie czystka - Cistus Incanus

Czystek jest krzewem ozdobnym i rośnie głównie w basenie Morza Śródziemnego i Wysp Kanaryjskich. Istnieje około 50 odmian tej rośliny, ale najbardziej skuteczny i znany ze swoich właściwości leczniczych jest rosnący dziko Cistus Incanus. W medycynie naturalnej, szczególnie w krajach śródziemnomorskich, czystek wykorzystywany był od setek lat. W 1999 roku, głównie dzięki zakrojonym na szeroką skalę badaniom w niemieckich instytutach, czystek ogłoszono rośliną roku i od tego czasu systematycznie wzrasta zainteresowanie jego właściwościami.  Ogromna popularność tej rośliny sprawiła, że w Polsce pojawiły się już uprawy czystka.    Co sprawia, że czystek jest tak cenną rośliną? Cistus Incanus jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli czyli związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny człowieka. Polifenole:  Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwhistaminowo i przec