Skuteczność Colostrum opiera się na
bogactwie jego bioaktywnych składników. Do głównych efektów działania Colostrum
należą: wzmocnienie i regulacja układu odpornościowego, a także dojrzewanie i
regeneracja tkanek. Aby uświadomić sobie i zrozumieć, na czym polega fenomen
siary, warto przyjrzeć najważniejszym jego składnikom.
Immunoglobuliny występują we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Nic więc dziwnego, że występują również w Colostrum.
Immunoglobuliny występują we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Nic więc dziwnego, że występują również w Colostrum.
Immunoglobuliny (przeciwciała) odgrywają zasadniczą rolę
w obronie organizmu przed bakteriami, wirusami i pasożytami
zewnątrzkomórkowymi, grzybami oraz pasożytami i bakteriami wewnątrzkomórkowymi.
Immunoglobuliny G (IgG) neutralizują bakterie i toksyny we krwi
oraz w układzie limfatycznym. Mają one zdolność przyłączania się do patogenu, ułatwiając
w ten sposób fagocytozę, czyli jego strawienie.
Immunoglobuliny M (IgM) stanowią
tzw. pierwszą linię obrony. Wyłapują i łączą wirusy, które znajdują się w układzie
krwionośnym zanim organizm wytworzy niezbędną ilość IgG.
Immunoglobuliny D i E (IgD a
IgE) odprowadzają substancje z krwi i aktywizują antyalergenne reakcje;
Immunoglubuliny A (IgA) odgrywają rolę w mechanizmach odpornościowych w obrębie
błon śluzowych, czyli układu oddechowego, pokarmowego i układu moczowo-płciowego.
Ich rola polega na przeciwdziałaniu kolonizacji błon przez bakterie chorobotwórcze.
Ze wszystkich związków
immunologicznie aktywnych siary laktoferyna
odgrywa najważniejszą rolę w przeciwdziałaniu różnego rodzaju infekcjom. Dzieje
się tak dlatego, że laktoferyna jest glikoproteiną należącą do grupy białek
istotnych dla metabolizmu żelaza. Zdolność laktoferyny do wiązania jonów żelaza
Fe3+, a tym samym usuwania tego pierwiastka ze środowiska wzrostu
drobnoustrojów, utrudnia wzrost patogenów i ich ekspansję. Drugi mechanizm
działania bakteriobójczego laktoferyny polega na destabilizacji osłon
komórkowych bakterii oraz wywoływanie zaburzeń metabolizmu komórek
bakteryjnych. Laktoferyna pobudza układ odpornościowy do walki z patogenami.
Proces stymulacji
układu odpornościowego za pośrednictwem laktoferyny polega na wzmaganiu fagocytozy
- mechanizmu wychwytywania i wchłaniania drobnych cząsteczek organicznych (w
tym wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów) poprzez makrofagi. Pod wpływem laktoferyny dochodzi w nich do
wytworzenia się tlenku azotu, który neutralizuje chorobotwórcze mikroorganizmy.
Właściwości laktoferyny:
Właściwości laktoferyny:
- immunomodulujące,
- przeciwwirusowe - wirusy opryszczki (Herpes), cytomegalowirus, HIV, wirusy zapalenia wątroby typu C oraz B, syncytialny wirus oddechowy (RSV), hantawirus, rotawirus, poliowirus, adenowirus i enterowi rus,
- przeciwbakteryjne - m.in. Salmonella typhimurium, Escherichia coli, Staphylococcus ureus (gronkowiec), Pneumokoki i wiele innych,
- przeciwgrzybiczne – grzyby Candida, grzybica woszczynowa,
- przeciwpasożytnicze – taxoplamoza (wywołuje trwałe uszkodzenie mózgu), zagrodziec sierpowy (wywołuje malarię), świdrowiec (uszkadza mięśnie, serce i jelita gł. grube),
- przeciwzapalne
- przeciwnowotworowe - włókniakomięsaka MethA, czerniaka B16F10 i raka okrężnicy C26, ma wpływ w hamowaniu przerzutów raka płuc. Działanie laktoferyny opiera się na aktywacji układu immunologicznego i działaniu w nim cytokin, które stymulują aktywność makrofagów, odpowiedzialnych za likwidację w naszym organizmie komórek uszkodzonych. Warto też wiedzieć, że po dużych dawkach chemii dzięki laktoferynie układ immunologiczny szybko odbudowuje komórki odpornościowe.
Colostrum zawdzięcza swoją
skuteczność również obecności polipetydu bogatego w prolinę (PRP) i lizozymu.
Są to białka odporne na działanie enzymów trawiennych, co ułatwia dotrzeć
składnikom Colostrum np. do jelit w niezmienionej formie.
Białka PRP powodują poprawę funkcji poznawczych i usprawniają pacjentów chorych na Alzheimera w ich codziennych funkcjach życiowych (badania kliniczne A. Bilikiewicz, W. Gaus). PRP ma zdolność modulowania oraz stabilizowania wielu procesów biologicznych zachodzących w organizmie oraz wpływa na aktywność systemu immunologicznego (stymuluje odporność humoralną).
Lizozym jest białkiem występującym w większości płynów ustrojowych. Jest przydatny w niszczeniu bakterii, np. w jelitach. Do stwierdzonych doświadczalnie i klinicznie działań lizozymu należą: działanie bakteriobójcze w przebiegu infekcji w połączeniu z laktoferyną, leczniczy i profilaktyczny wpływ na próchnicę zębów, działanie przeciwbólowe m.in. w leczeniu wspomagającym w chorobie nowotworowej. Obecność immunoglobulin w siarze zwiększa aktywność lizozymu.
Colostrum zawiera ponadto czynniki wzrostu i cytokiny, których działanie jest wielokierunkowe i każdy z nich może mieć wpływ na więcej niż jedną sferę aktywności organizmu. Czynniki wzrostu regulują funkcje komórek, tkanek oraz narządów, stymulują poprawny wzrost i leczenie starych zranień skóry, mięśni i innych tkanek. Czynniki wzrostu dodatkowo wspierają spalanie tłuszczów w czasie, kiedy użytkownik preparatu stosuje dietę odchudzającą. Spowalniają proces starzenia organizmu.
W białkach Colostrum stwierdzono ponad 19 aminokwasów pochodzenia egzogennego, co ma istotny wpływ na dostarczenie pełnowartościowego budulca, szczególnie w okolicznościach stymulacji układu odpornościowego. Aminokwasy są ważne dla metabolizmu i odnowy komórek organizmu.
Colostrum na tle innych naturalnych produktów leczniczych jest czymś wyjątkowym. Jego skład jest unikalny nie tylko pod względem jakościowym, ale przede wszystkim ilościowym (około 250 bioaktywnych substancji czynnych). W żadnym innym naturalnym produkcie nie występują w takim stężeniu. Pamiętajmy jednak, aby decydując się na zakup Colostrum zwrócić uwagę na to, aby było pobrane w pierwszych godzinach po porodzie, a także w oparciu o jaką technologię zabutelkowane, bowiem to właśnie jakość Colostrum decyduje o jego skuteczności.
Białka PRP powodują poprawę funkcji poznawczych i usprawniają pacjentów chorych na Alzheimera w ich codziennych funkcjach życiowych (badania kliniczne A. Bilikiewicz, W. Gaus). PRP ma zdolność modulowania oraz stabilizowania wielu procesów biologicznych zachodzących w organizmie oraz wpływa na aktywność systemu immunologicznego (stymuluje odporność humoralną).
Lizozym jest białkiem występującym w większości płynów ustrojowych. Jest przydatny w niszczeniu bakterii, np. w jelitach. Do stwierdzonych doświadczalnie i klinicznie działań lizozymu należą: działanie bakteriobójcze w przebiegu infekcji w połączeniu z laktoferyną, leczniczy i profilaktyczny wpływ na próchnicę zębów, działanie przeciwbólowe m.in. w leczeniu wspomagającym w chorobie nowotworowej. Obecność immunoglobulin w siarze zwiększa aktywność lizozymu.
Colostrum zawiera ponadto czynniki wzrostu i cytokiny, których działanie jest wielokierunkowe i każdy z nich może mieć wpływ na więcej niż jedną sferę aktywności organizmu. Czynniki wzrostu regulują funkcje komórek, tkanek oraz narządów, stymulują poprawny wzrost i leczenie starych zranień skóry, mięśni i innych tkanek. Czynniki wzrostu dodatkowo wspierają spalanie tłuszczów w czasie, kiedy użytkownik preparatu stosuje dietę odchudzającą. Spowalniają proces starzenia organizmu.
Cytokiny to niskocząsteczkowe białka zaangażowane w wiele
procesów immunologicznych i zapalnych w ludzkim organizmie. Nie są magazynowane
w komórkach je produkujących, a szybko syntetyzowane i wydzielane. Prawidłowo
funkcjonujące cytokiny zapewniają sprawne i efektywne działanie układu
immunologicznego. Pełnią funkcję
mediatorów sygnalizacji międzykomórkowej. Ich cechą charakterystyczną jest
przenoszenie informacji między komórkami na niewielkie odległości. Biorą udział
w kontroli kluczowych procesów życiowych organizmu. Odpowiadają za inicjację
proliferacji, czyli procesu namnażania komórek, a następnie za ich
różnicowanie, wzrost, aktywność i śmierć.
W białkach Colostrum stwierdzono ponad 19 aminokwasów pochodzenia egzogennego, co ma istotny wpływ na dostarczenie pełnowartościowego budulca, szczególnie w okolicznościach stymulacji układu odpornościowego. Aminokwasy są ważne dla metabolizmu i odnowy komórek organizmu.
Colostrum na tle innych naturalnych produktów leczniczych jest czymś wyjątkowym. Jego skład jest unikalny nie tylko pod względem jakościowym, ale przede wszystkim ilościowym (około 250 bioaktywnych substancji czynnych). W żadnym innym naturalnym produkcie nie występują w takim stężeniu. Pamiętajmy jednak, aby decydując się na zakup Colostrum zwrócić uwagę na to, aby było pobrane w pierwszych godzinach po porodzie, a także w oparciu o jaką technologię zabutelkowane, bowiem to właśnie jakość Colostrum decyduje o jego skuteczności.
Jakościowe Colostrum z
certyfikatem Instytutu Fresenius firmy LR.
Colostrum w płynie LR otrzymało najbardziej prestiżową w Polsce nagrodę "Złoty Otis" za 2016 rok.
To najważniejsza nagroda konsumentów na rynku farmaceutycznym w Polsce przyznawana od 2004 roku. Kapitułę nagrody tworzą wybitni lekarze różnych specjalizacji. Nagroda stała się dla pacjentów, środowisk farmaceutów, diagnostów laboratoryjnych i lekarzy oraz firm farmaceutycznych i profesjonalnych mediów wiarygodną inicjatywą społeczną.
Colostrum w płynie LR otrzymało najbardziej prestiżową w Polsce nagrodę "Złoty Otis" za 2016 rok.
To najważniejsza nagroda konsumentów na rynku farmaceutycznym w Polsce przyznawana od 2004 roku. Kapitułę nagrody tworzą wybitni lekarze różnych specjalizacji. Nagroda stała się dla pacjentów, środowisk farmaceutów, diagnostów laboratoryjnych i lekarzy oraz firm farmaceutycznych i profesjonalnych mediów wiarygodną inicjatywą społeczną.
źródło: dr
n. med. Maciej Hałasa „Immunologiczne podstawy działania Colostrum”, prof.
dr hab. med. T. Płusa „Immunomodulacyjne białka zawarte w siarze”
Jak naturalnie wzmocnić odporność, czyli co wiedział już chłop pańszczyźniany, a współczesny inteligent nie wie.
Substancje czynne zawarte w Colostrum - # 1 witaminy i minerały
Czy Colostrum może być alternatywą dla szczepień przeciw grypie?
bardzo interesujące :)
OdpowiedzUsuńW związku z kilkoma pytaniami na FB informuję, że Colostrum to produkt pochodzenia naturalnego, bez konserwantów. Po otwarciu buteleczki z Colostrum Direct (w płynie) - koniecznie przechowujemy je w lodówce. Może tak być przechowywane maksymalnie do 14-16 dni. Probierzem przydatności do spożycia jest jego konsystencja i zapach, które po tym czasie ulegają zmianie i stają się dość charakterystyczne. Ale nic straconego, bo nawet po tym okresie nadaje się jeszcze, przez krótki okres do zastosowań zewnętrznych, o ile nie będzie przeszkadzać nam jego zapach. Stosować go można wówczas tylko jako "kosmetyk" i nie na skórne zmiany chorobowe! Doskonale zniweluje cienie pod oczami, siniaki, poprawi naskórek na dekoldzie itd.To mój osobisty "patent". Colostrum w kapsułkach zużywamy w granicach terminu przydatności do spożycia. Może być przechowywany w temperaturze pokojowej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń