Lecznicze właściwości miąższu z aloesu pospolitego aloe vera znane są już od stuleci. W medycynie ludowej stosowano aloes jako lek na różne dolegliwości, wierząc, że doskonale działa na układ pokarmowy, kostny, odpornościowy czy moczowo-płciowy. Używano go utrzymania młodego wyglądu skóry, przeciw wypadaniu włosów czy też na rany i oparzenia.
„Fenomen prozdrowotnego oddziaływania miąższu z aloesu polega na ilości i różnorodności biologicznie aktywnych związków, a także na obecności specyficznych biostymulatorów, które działają synergicznie z bioaktywnymi składnikami obecnymi zarówno w miąższu aloesowym jak też w organizmie człowieka. Obecności biostymulatorów nie stwierdzono w żadnych innych, naturalnych produktach roślinnych” (prof. dr hab. Grażyna Cichosz).
Aloe Vera Barbadensis Miller zawiera ponad 200 naukowo udokumentowanych, bioaktywnych substancji, a najważniejsze z nich to:
Witaminy - A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12 (absolutny fenomen w świecie roślin), kwas foliowy, beta-karoten, cholina
Minerały wapń, magnez, sód i potas odgrywają istotną rolę w procesie zachowania równowagi kwasowo-zasadowej.
Pierwiastki śladowe - ważne dla systemu immunologicznego, skóry, włosów, paznokci, poziomu libido, gospodarki hormonalnej, koncentracji, gojenia ran, metabolizmu węglowodanów, do produkcji energii, są katalizatorem dla witamin i enzymów.
Aminokwasy - to budulec, z którego organizm produkuje białko (proteiny). Białka są wielocząsteczkowym związkiem organicznym, zawierającym azot, pełniącym wiele biologicznych funkcji. Rezerwy białka w organizmie uzależnione są wyłącznie od jego spożycia. Białko jest ważne dla: krwinek, komórek obronnych, enzymów, hormonów, DNA, aminocukrów, mięśni. Nasz układ odpornościowy jest budowany z aminokwasów. Regularne przyjmowanie aloe vera może zapobiec i wyraźnie zredukować infekcje w obrębie gardła, nosa, uszu i płuc.
Enzymy - bez enzymów nie mogą być przeprowadzane reakcje chemiczne w organizmie. Jeśli nie jest on w stanie wytworzyć określonego enzymu, prowadzi to do choroby. Jeśli brakuje np. enzymu laktaza, nie dochodzi do rozkładu laktozy (nietolerancja laktozy). Trzustka produkuje enzymy lipazę i amylazę. W komórkach wątroby aktywne są transaminazy (SGO i SGP). Materiałem wyjściowym dla enzymów są z kolei aminokwasy. Enzymy są ważne dla: wątroby, serca, trawienia, trzustki, płuc, zapaleń, mózgu, tłuszczy. Enzymy zawarte w żelu aloe vera łagodzą problemy przewodu pokarmowego, wspierają absorpcję substancji odżywczych w jelicie cienkim i dbają o lepsze wypróżnienie.
Cukry proste - są łatwo spalane przez organizm i szybko dostarczają energii.
Polisacharydy (wielocukry) - w pierwszej linii acemannany, są ważne dla tkanki łącznej, ściany komórkowej, kości, hormonów i enzymów. Pełnią także funkcję transportowe dla tłuszczy i witamin.
Acemannan (tajna broń aloesu) stymuluje białe krwinki (makrofagi) do większej aktywności i dzięki temu powoduje intensywniejsze pochłanianie cząstek obcych w organizmie (fagocytoza), a także komórek nowotworowych. Oprócz tego, aktywne makrofagi produkują substancje, które niszczą albo uniemożliwiają odżywianie nowotworu przez naczynia krwionośne tzw. TNF (tumor necrosis factor). Nowotwór nie może się odżywiać, a komórki nowotworowe obumierają. Żel aloesowy pomaga w detoksykacji w sposób następujący: rozszerza najmniejsze naczynia włosowate w ludzkim ciele (tzw. zjawisko kapilarne) i w ten sposób umożliwia efektywne ,,przepłukiwanie” krwi tkanek obwodowych i usuwanie nagromadzonych substancji toksycznych. Żel aloesowy zalicza się do produktów zasadotwórczych, więc posiada także znaczące działanie odkwaszające.
Aminocukry - wspierają metabolizm kości i chrząstek.
Nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i inne).
NA CO POMAGA ŻEL ALOE VERA:
- Zapobieganie chorobom cywilizacyjnym
- Choroby nowotworowe (zapobieganie lub leczenie uzupełniające przy leczeniu klasycznym)
- Choroby skóry (wyprysk, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, trądzik różowaty, trądzik i inne)
- Choroby reumatyczne stawów
- Astma, alergia
- Choroby autoimmunologiczne
- Zmęczenie, wyczerpanie
- Ostre, chroniczne i nawracające infekcje, osłabiony układ immunologiczny
- Choroby układu krążenia
- Cukrzyca
Działanie żelu aloesowego na ludzki organizm nie jest uwarunkowane ilością poszczególnych substancji w żelu, ale ich synergią. Wszystkie bioaktywne molekuły, zawarte w żelu, wpływają znacząco na przemianę materii we wszystkich organach, tym samym w komórkach. Właśnie to kompleksowe działanie żelu aloesowego sprawia, że aloe vera jest rośliną tak niezwykłą.
Przemysł farmaceutyczny oferuje mnóstwo suplementów o różnym przeznaczeniu, opracowanych specjalnie dla różnych grup wiekowych. Niestety biodostępność uzyskanych na drodze syntezy chemicznej witamin, a także związków mineralnych, jest z reguły niewielka i wynosi ok. 10%.
Dodatkowym atutem produktów naturalnych są optymalne proporcje poszczególnych biologicznie aktywnych składników oraz synergiczne oddziaływania między nimi. Z tego względu, przy znacznie mniejszej ilości suplementów pochodzenia naturalnego (np. miąższu z aloesu) uzyskujemy nieporównywalnie lepsze efekty prozdrowotne, niż przy stosowaniu chemicznych preparatów farmaceutycznych, które dodatkowo mogą powodować różne skutki uboczne.
Doskonałej jakości żele aloesowe z certyfikatam jakości Fresenius Institut firmy LR
Doskonałej jakości żele aloesowe z certyfikatam jakości Fresenius Institut firmy LR
Źródło: „Mein Vitalkonzept” dr Jean B. Delbe, “Aloes na co dzień” dr Elżbieta Olejnik, opracowania i wykłady prof. dr hab. Grażyny Cichosz, dr Zbigniewa Kaptura.
Komentarze
Prześlij komentarz