Przejdź do głównej zawartości

Najlepsze źródło witamin po świeżych owocach i warzywach

Nie wiem, czy pamiętacie, jak smakowały kiedyś pomidory? Ja doskonale pamiętam. Mama kupowała je, kiedy pojawiły się na straganach z warzywami. Te z pierwszego zbioru były drogie, ale miały smak, którego dzisiaj już trudno doświadczyć, chyba że sami w ogródku je uprawiamy. Dziś praktycznie przez cały rok można kupić pomidory w każdym supermarkecie. Przyjeżdżają do nas poza sezonem z całego świata, zrywane na długo przed tym zanim dojrzeją. Muszą przecież przebyć długą drogę, zanim trafią do kraju docelowego. Do nas konsumentów dociera więc produkt, który nie miał szans w procesie wegetacji wykształtować tych wszystkich wartości odżywczych, które im przypisujemy. To jedna strona medalu. Druga jest zaś taka, że większość trafiających na nasz stół warzyw czy owoców rośnie na wyjałowionej w wyniku monokultury glebie, pryskana pestycydami, napromieniowywana, aby przedłużyć ich trwałość. Czy nie zdziwiło Cię czasem, że warzywa w lodówce mogą tak długo leżeć, zanim coś się z nimi stanie?


Wielu z nas nie stawia sobie tych pytań. Zajęci codziennymi sprawami biegamy z miejsca na miejsce. Wiemy, że w diecie muszą znaleźć się warzywa, więc je kupujemy w najbliższym sklepie lub supermarkecie. Coraz częściej widzimy w marketach wydzielone miejsca na żywność bio lub zdrową. Zawsze wtedy mam ochotę zapytać, skoro ta jest zdrowa, to 98% półek sklepowych zajmuje żywność niezdrowa czyli szkodliwa? 

Utrata wartości substancji odżywczych 



Zmieniona nie tak dawno przez Instytut Żywności i Żywienia piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej  potwierdza to, co właściwie większość ludzi już od dawna wie, a część nawet stara się stosować. Nasza dieta powinna obejmować pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Przeciętny Polak zjada rocznie około 110 kg warzyw i owoców, co daleko odbiega od średniej europejskiej, wynoszącej 250 kg, nie wspominając już o 400 kg spożywanych przez Greków. Nie pozostaje więc nic innego jak apelować do wszystkich, ale także samych siebie, aby na stałe i w większych ilościach włączyć szczególnie warzywa do naszej diety.

Dieta uboga w warzywa i owoce nie dostarcza naszemu organizmowi cennych witamin, które uczestniczą w wielu ważnych funkcjach życiowych. Witaminy to grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, które mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje),  w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem. Utrzymujący się w długim okresie niedobór witamin może być niebezpieczny w skutkach. 

Jakie są skutki niedoboru w organizmie niektórych witamin? 



Często słyszę, że dzieci nie specjalnie przepadają za warzywami, z owocami jest zdecydowanie lepiej. Czy możemy w jakiś naturalny sposób uzupełnić niedobory witamin, szczególnie w okresie nasilonych przeziębień? Na rynku jest oczywiście wiele propozycji, ja jednak skupię się na Vita Aktiv z kilku bardzo istotnych powodów:
  1. Zawarty w buteleczce syrop z 21 świeżych owoców i warzyw pozyskiwany jest w procesie na zimno, pod ciśnieniem w próżni, co gwarantuje zachowanie składników odżywczych. Cały proces polega na odciągnięciu, zawartej w roślinach, wody.
  2. Ten proces pozyskiwania syropu nie wymaga zastosowania konserwantów dla przedłużenia ważności produktu.
  3. Syrop nie zawiera żadnych barwników.

Syrop Vita Aktiv jest więc produktem 100% naturalnym, który można spokojnie podawać dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym, przy problemach z trawieniem, dla wsparcia systemu immunologicznego i nerwowego, osobom cierpiącym na niedobór witaminowy i spożywających ubogą w warzywa i owoce dietę. Vita Aktiv bardzo dobrze się sprawdza w przypadku braku łaknienia, np. po przebytej operacji, apetyt wraca po kilku dniach. Witaminy Vita Aktiv polecam również osobom cierpiącym na żylaki kończyn wraz z kuracją aloesową – Aloe Vera Sivera (z krzemem) – razem przyczynią się do wzmocnienia ścianek naczyń krwionośnych i zdecydowanie polepszą ich kondycję, poprawią funkcjonowanie całego układu krążenia.

A oto lista wszystkich owoców i warzyw, zawartych w Vita Aktiv, oraz krótka informacja o właściwościach dla bardziej dociekliwych:

Rokitnik – pod względem witaminy C ustępuje tylko owocom dzikiej róży. Ponadto zawiera witaminy A, E, K, kwas foliowy, karotenoidy, fitosterole, kwasy organiczne. W medycynie tradycyjnej używano rokitnika do leczenia astmy. Owoce zawierają rzadko spotykane  w przyrodzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6, omega-7, omega-9.


Tarnina - zawiera flawonoidy - przeciwutleniacze, które nadają im ciemnogranatową barwę, witaminę C (20 mg w 100 g), beta karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu, a także fitosterol, pektyny, cukry, kwasy organiczne i garbniki. 


Dzika róża – to owoc zawierający największą dawkę witaminy C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Poza tym dzika róża jest bogata w witaminy A, B1, B2, E, K oraz kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny.

Aronia - zawiera dużo witaminy P, która wspomaga działanie witaminy C,  a ta z kolei wpływa korzystnie na działanie witaminy E. Witamina P obejmuje grupę organicznych związków chemicznych zwanych bioflawonoidami, które działają jak witaminy i są cennymi przeciwutleniaczami. W aronii są z tej rodziny następujące składniki: flawonoidy - rutyna i kwercetyna, katechiny, antocyjany i leukocyjany. Aronia zawiera jeszcze witaminy: C, PP, B2, B9 (czyli kwas foliowy) oraz E. W aronii są także cenne makro- i mikroelementy: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor potrzebne do prawidłowego przebiegu wielu procesów w organizmie.

Czarny bez – zawiera m.in. dużo witaminy C i prowitaminy A, glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, sole mineralne wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza.

Jeżyny – stanowią cenne źródło witaminy C i E, prowitaminy A i witaminy z grupy B, pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i magnezu), kwasy organiczne. Ze względu na swoje silne działanie antyoksydacyjne jeżyny znalazły się na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), obejmującej produkty chroniące w wysokim stopniu organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.

Czarne porzeczki - są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców leśnych. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to aż 4 razy więcej niż w pomarańczach. Czarna porzeczka zawiera sporą grupę flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych, spowalniają proces starzenia, obniżają poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.

Czerwone porzeczki - zwierają pektyny kontrolujące poziom cukru i cholesterolu we krwi, a dzięki obecności polifenoli łagodzą bóle menstruacyjne. Witaminy C, PP, żelazo i garbniki działają ściągająco, tonizująco i antybakteryjnie, co wpływa korzystnie na skórę tłustą i trądzikową.

Borówki - zawierają dużą ilość garbników, neutralizują toksyny i blokują ich wchłanianie przez błony śluzowe jelita. Borówki mają silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów.

Czerwone winogrona – są bogate w witaminy grupy B, C, E, K i prowitaminę A. W owocach znajdują się cenne minerały: miedź, jod, bor, żelazo, selen, fluor, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk. Owoce zawierają ponadto błonnik, pektyny, garbniki, kwasy organiczne (winowy, jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy). Wiele dobroczynnych właściwości zawdzięczają obecności w ich składzie licznych substancji antyoksydacyjnych z grupy polifenoli.  

Boysenberry – są bogatym źródłem witaminy C i potasu, kwasu foliowego i witaminy E. Zawierają sporo błonnika.

Truskawki – obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, wspomagają serce i nerki, a zawarte w nich witaminy i minerały korzystnie wpływają na włosy. Mają niski poziom glikemiczny, dlatego są zalecane dla osób walczących z nadwagą czy otyłością.

Maliny - zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Są doskonałym źródłem witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wielu substancji mineralnych - głównie potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Maliny to doskonały środek przeciwgorączkowy – pobudzają czynność gruczołów potowych, a przez to wydzielanie potu, co z kolei obniża się temperatura. 

Morele – są bogatym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek. Zawierają sporo  żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP i błonnika. Poprawiają trawienie, zapobiegają anemii, mają działanie antyoksydacyjne. Polecane są przy nadkwasocie ze względu na swoje działanie zasadotwórcze.

Brzoskwinie – zawierają witaminy i minerały takie jak: A, C, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, fosfor, bor, potas, kwas foliowy, błonnik, beta-karoten, wapń i niacynę. Zapobiegają anemii, zawierają dużo kwasu foliowego, dlatego zalecane są kobietom w ciąży.

Wiśnie - posiadają wiele cennych składników odżywczych (witaminy, minerały, przeciwutleniacze), mimo że w ok. 82 proc. składają się z wody. Wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, a w medycynie ludowej stosowane były do łagodzenia zaburzeń pęcherza moczowego.

Śliwki – znane są wszystkim jako owoce regulujące trawienie. Zawierają cenne przeciwutleniacze, których skuteczność zwiększają ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B.

Pomidory - zawierają likopen, organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Są bogate w witaminę C i potas, a pektyny obniżają poziom cholesterolu.

Marchewki – to skarbnica witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, z których najważniejszym jest beta-karoten, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie wzroku i wzmocnienie odporności.  

Jabłka – to przede wszystkim witamina C, wzmacniająca układ odpornościowy. Zawierają dużo zasadowych soli mineralnych, co sprawia, że odkwaszają organizm. Są bogatym źródłem potasu, a także żelaza, które zapobiega anemii. Pestki jabłek zawierają pektyny, które mają zdolność wiązania niektórych metali ciężkich, jak kobalt czy ołów, oraz regulują florę bakteryjną jelit.

Cytryny - to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, C, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny, a tym samym rośnie produkcja enzymów trawiennych. Cytryna przyśpiesza oczyszczanie organizmu.

Syrop Vita Aktiv kupisz VIVRO.PL


Vita Aktiv

Syrop Vita Aktiv dostarcza więc organizmowi szeroką paletę witamin i minerałów oraz innych substancji odżywczych wspierających odporność człowieka. Chroni również przed wolnymi rodnikami, dzięki obecności polifenoli w wielu zawartych w nim owocach. Warto również wiedzieć, że 1 łyżeczka dziennie pokrywa w 100% zapotrzebowanie organizm (wg RDA) na witaminę E, B1, B2, B6, B12, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotynę oraz w 200% na witaminę D3.  


Źródło: wikipedia, poradnikzdrowie.pl

Komentarze

  1. Recenzja jest przepiękna i pouczająca wiele można dowiedzeć się o owocach które spożywamy każdego dnia . Wiele witamin znajdujących się w nich i ich działania

    OdpowiedzUsuń
  2. A może po prostu warto przyjmować suplementy diety, które są źródłem odpowiednich witamin. Przykładowo suplementy z bardzo dużą ilością, odpowiednią dla organizmu, kwasów omega 3+ znajdziesz w takich produktach jak https://allegro.pl/produkt/omega-3-kfd-90-kaps-d0e09739-480a-4691-b4f4-b0445cbc7aed . KFD Omega 3+ to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących z ryb. Wpływa na pracę mózgu, serca i wpływa dobrze na wzrok.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moim zdaniem warto jest przyjmować odpowiednie witaminy i minerały. Możecie je znaleźć na przykłąd tutaj https://witaminowybazar.pl/ . Na pewno znajdziecie tu wszystko co będzie wam potrzebne aby być zdrowym przez cały rok

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

Jak naturalnie wzmocnić odporność czyli o czym wiedział już chłop pańszczyźniany, a współczesny inteligent nie wie

bellyblog.ca Jeszcze dwa lata temu, gdyby ktoś mnie zapytał, czy wiem, co to jest colostrum , zupełnie szczerze odpowiedziałabym, że nie mam zielonego pojęcia. Wychowując dziecko, które dość często zapadało na różne infekcje, słyszałam z ust lekarzy stwierdzenie, że trzeba wzmocnić odporność. Żaden z nich nie wspomniał jednak o tym, że istnieje coś takiego, jak colostrum. Często zastanawiam się dlaczego? Gdyby colostrum było jakąś nowością, to byłoby to dla mnie w pewnym stopniu do przyjęcia. Tymczasem colostrum stosowane jest od wieków (!) jako środek wszechstronnie wzmacniający osłabioną odporność. W Indiach mleczarze do dziś dostarczają nie tylko mleko i przetwory mleczne pod drzwi domów, ale także colostrum. W Ameryce Amisze i Huteryci, znani z doskonałej wręcz kondycji zdrowotnej, używają colostrum jako środka zapobiegającego i leczącego infekcje. W Europie zaś chłopi, ufni w mądrość przodków przekazywaną z pokolenia na pokolenie, podawali swoim wyrostkom siarę, aby rośli zd

Substancje czynne zawarte w Colostrum - #1 witaminy i minerały

Colostrum to jedna z najcenniejszych i najszlachetniejszych substancji na świecie jakie dała nam matka natura. Zawiera ono bowiem aż ponad 250 bi o aktywnych substancji czynnych . Colostrum zawiera wytworzone przez naturę substancje czynne, które w określonym zestawieniu mają pozytywny wpływ na nasz organizm, wzmacniają go i regulują wiele jego funkcji.   Pisząc o występujących w Colostrum witaminach i minerałach można oczywiście ograniczyć się do ich wypunktowania. Z autopsji jednak wiem, że dla przeciętnego śmiertelnika nie jest tak bardzo oczywiste, jak istotny wpływ mają one na nasz organizm. Mamy wiedzę bardzo ogólną i często słysząc w reklamie TV, że np. na skurcze potrzebny jest magnez idziemy do apteki i kupujemy to, co nam poleci farmaceuta. Łykamy tabletki zgo dnie z zaleceni em i problem według nas jest z głowy. Na oczy pomoże witamina A, a na przeziębienie C itd.   Colostrum jest dlatego tak wartościowe, że jako naturalny środek dostarczam nam całe spektrum

Substancje czynne zawarte w Colostrum - # 2 immunoglobuliny, laktoferyna, czynniki wzrostu i inne

S kuteczność Colostrum opiera się na bogactwie jego bioaktywnych składników. Do głównych efektów działania Colostrum należą: wzmocnienie i regulacja układu odpornościowego, a także dojrzewanie i regeneracja tkanek. Aby uświadomić sobie i zrozumieć, na czym polega fenomen siary, warto przyjrzeć najważniejszym jego składnikom.   Immunoglobuliny występują we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Nic więc dziwnego, że występują również w C olostrum . Immunoglobuliny (przeciwciała) odgrywają zasadniczą rolę w obronie organizmu przed bakteriami, wirusami i pasożytami zewnątrzkomórkowymi , grzybami oraz pasożytami i bakteriami wewnątrzkomórkowymi. Immunoglobuliny G (IgG) neutralizują bakterie i toksyny we krwi oraz w układzie limfatycznym. Mają one zdolność przyłączania się do patogenu, ułatwiając w ten sposób fagocytozę, czyli jego strawienie. Immunoglobuliny M (IgM) stanowią tzw. pierwszą linię obrony. Wyłapują i łączą wirusy, które znajdują się w układzie

Czy Colostrum może być alternatywą dla szczepień przeciw grypie?

zdjęcie: mmn. com W 2007 roku na Wydziale Nauk Biomedycznych Uniwersytetu Medycznego Chieti (Pescara, Włochy) naukowcy pod kierownictwem dr Marii Rosarii Cesarone poddali badaniu 209 pacjentów w wieku 30-80 lat, którego celem było znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy przyjmowanie colostrum może zapobiegać infekcjom wirusami grypy. W badaniu użyli colostrum krowiego w dawce 400 mg. Już wcześniej wiadomo było, że colostrum, dzięki bogactwu substancji bioaktywnych, znacząco wpływa na wzmocnienie odporności poprzez przywrócenie równowagi całego systemu odpornościowego. To z kolei odblokowuje naturalną zdolność skutecznego zwalczania chorobotwórczych bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów. Obszernie na ten temat pisałam tutaj . 

Wszystko, co trzeba wiedzieć o Reishi

Reishi (Ganoderma lucidum) uważa się za najstarszy gatunek grzyba stosowany w medycynie. Od ponad 2000 lat jest obecny w naturalnej medycynie chińskiej, ciesząc się szczególną czcią jako „dar bogów”, który ma działanie lecznicze i odmładzające. W krajach Dalekiego Wschodu nazywany był grzybkiem nieśmiertelności i długowieczności. Współczesne badania potwierdzają, że składniki Reishi pozytywnie wpływają na jakość zdrowia i przedłużenie życia. Grzyb Reishi występuje w kilku odmianach (czerwony, fioletowy, niebieski, żółty, czarny i biały), przy czym najcenniejszy pod względem terapeutycznym jest czerwony. CO SPRAWIA, ŻE REISHI JEST TAK CENNY? W licznych publikacjach wymienia się wiele substancji czynnych występujących w owocnikach Reishi o właściwościach leczniczych, do których  należą m.in. polisacharydy, triterpeny, sterole, proteiny, peptydy, aminokwasy, alkaloidy, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Najważniejszą rolę pod względem właściwości leczniczych odgryw

Czy koniczyna czerwona jest alternatywą dla hormonalnej terapii zastępczej w okresie menopauzy?

Menopauza oznacza dla wielu kobiet bardzo trudny okres w życiu, który przeważnie zaczyna się między 45 a 55 rokiem życia. Zdolność jajników do produkcji estrogenów wygasa, pojawiają się  dolegliwości nie tylko fizyczne, ale także natury psychicznej. Tylko u 20% kobiet menopauza przebiega niezauważalnie, większość zaś na wskutek zakłócenia równowagi hormonalnej odczuwa uderzenia gorąca, dreszcze, kołatanie serca, nocne poty, bezsenność, zaburzenia z pamięcią, drażliwość czy zmienność nastrojów.     Zmienia się także wygląd skóry. Pojawiają się głębokie zmarszczki, skóra staje się sucha, włosy matowieją, często do tych objawów dochodzą bóle stawów, kości, sztywnienie kręgosłupa czy też wzrost wagi. Za tymi wszystkimi procesami stoją właśnie estrogeny. Najbardziej znaną formą walki z dolegliwościami okresu przekwitania jest hormonalna terapia zastępcza (HTZ), z której korzysta około 17% Polek. Zadaniem terapii jest złagodzenie objawów menopauzy oraz zmniejszenie ryzyka schorze

10 głównych powodów, dlaczego trzeba pić aloe vera

Lecznicze właściwości miąższu z aloesu pospolitego aloe vera znane są już od stuleci. W medycynie ludowej stosowano aloes jako lek na różne dolegliwości, wierząc, że doskonale działa na układ pokarmowy, kostny, odpornościowy czy moczowo-płciowy. Używano go utrzymania młodego wyglądu skóry, przeciw wypadaniu włosów czy też na rany i oparzenia.  ​ ​ Świat nauki zainteresował się właściwościami aloesu już w latach 30-tych ubiegłego stulecia, ale dopiero zastosowanie nowoczesnych technik analitycznych począwszy od lat osiemdziesiątych umożliwiło szczegółowe poznanie składu chemicznego rośliny. Efektem tych badań było zidentyfikowanie i scharakteryzowanie ponad 200 biologicznie aktywnych składników, a właściwości prozdrowotne udowodniono w badaniach klinicznych. Obecnie aloe vera znajduje się w lekospisach 43 krajów na świecie.   

Jak zrzucić dodatkowe kilogramy i zrobić to z głową

Nie lubię diety! Lubię za to dobre jedzenie. Jak większość kobiet nie wzgardzę dobrym ciastkiem czy lampką czerwonego wina. Odżywiam się w miarę zdrowo, piję dużo wody, zero napojów gazowanych. Nigdy nie katowałam się żadnymi dietami, bo wiedziałam, że kilka drobnych zmian w codziennym rozkładzie dnia pomoże mi zrzucić parę zimowych kilogramów. Wraz z nastaniem wiosny zaczynałam dużo chodzić, bo biegać nie lubię, kolacje stawały się mniej kaloryczne, a szarlotka i sernik uciekały w zapomnienie. System ten działał doskonale przez wiele lat i nie widziałam potrzeby jego modyfikacji, no może jedynie w aspekcie zwiększania ilości zjadanych warzyw, wyeliminowania prawie całkowicie wędlin, mniej białego pieczywa itp. Sukienki w szafie się amortyzowały.

Lecznicze właściwości i działanie czystka - Cistus Incanus

Czystek jest krzewem ozdobnym i rośnie głównie w basenie Morza Śródziemnego i Wysp Kanaryjskich. Istnieje około 50 odmian tej rośliny, ale najbardziej skuteczny i znany ze swoich właściwości leczniczych jest rosnący dziko Cistus Incanus. W medycynie naturalnej, szczególnie w krajach śródziemnomorskich, czystek wykorzystywany był od setek lat. W 1999 roku, głównie dzięki zakrojonym na szeroką skalę badaniom w niemieckich instytutach, czystek ogłoszono rośliną roku i od tego czasu systematycznie wzrasta zainteresowanie jego właściwościami.  Ogromna popularność tej rośliny sprawiła, że w Polsce pojawiły się już uprawy czystka.    Co sprawia, że czystek jest tak cenną rośliną? Cistus Incanus jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli czyli związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny człowieka. Polifenole:  Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwhistaminowo i przec