Nie wiem, czy pamiętacie, jak smakowały
kiedyś pomidory? Ja doskonale pamiętam. Mama kupowała je, kiedy pojawiły się na
straganach z warzywami. Te z pierwszego zbioru były drogie, ale miały smak,
którego dzisiaj już trudno doświadczyć, chyba że sami w ogródku je uprawiamy.
Dziś praktycznie przez cały rok można kupić pomidory w każdym supermarkecie.
Przyjeżdżają do nas poza sezonem z całego świata, zrywane na długo przed tym
zanim dojrzeją. Muszą przecież przebyć długą drogę, zanim trafią do kraju
docelowego. Do nas konsumentów dociera więc produkt, który nie miał szans w
procesie wegetacji wykształtować tych wszystkich wartości odżywczych, które im przypisujemy.
To jedna strona medalu. Druga jest zaś taka, że większość trafiających na nasz
stół warzyw czy owoców rośnie na wyjałowionej w wyniku monokultury glebie,
pryskana pestycydami, napromieniowywana, aby przedłużyć ich trwałość. Czy nie
zdziwiło Cię czasem, że warzywa w lodówce mogą tak długo leżeć, zanim coś się z
nimi stanie?
Wielu z nas nie stawia sobie tych
pytań. Zajęci codziennymi sprawami biegamy z miejsca na miejsce. Wiemy, że w
diecie muszą znaleźć się warzywa, więc je kupujemy w najbliższym sklepie lub
supermarkecie. Coraz częściej widzimy w marketach wydzielone miejsca na żywność
bio lub zdrową. Zawsze wtedy mam ochotę zapytać, skoro ta jest zdrowa, to 98%
półek sklepowych zajmuje żywność niezdrowa czyli szkodliwa?
Utrata wartości substancji odżywczych
Utrata wartości substancji odżywczych
Zmieniona nie tak dawno przez
Instytut Żywności i Żywienia piramida zdrowego żywienia i aktywności
fizycznej potwierdza to, co właściwie
większość ludzi już od dawna wie, a część nawet stara się stosować. Nasza dieta
powinna obejmować pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Przeciętny Polak zjada
rocznie około 110 kg warzyw i owoców, co daleko odbiega od średniej
europejskiej, wynoszącej 250 kg, nie wspominając już o 400 kg spożywanych przez
Greków. Nie pozostaje więc nic innego jak apelować do wszystkich, ale także
samych siebie, aby na stałe i w większych ilościach włączyć szczególnie warzywa
do naszej diety.
Dieta uboga w warzywa i owoce nie
dostarcza naszemu organizmowi cennych witamin, które uczestniczą w wielu
ważnych funkcjach życiowych. Witaminy to grupa organicznych związków
chemicznych o różnorodnej budowie, które mogą być pochodzenia naturalnego lub
otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm
ich nie syntezuje), w związku z czym
muszą być dostarczane z pokarmem. Utrzymujący się w długim okresie niedobór
witamin może być niebezpieczny w skutkach.
Jakie są skutki niedoboru w
organizmie niektórych witamin?
Często słyszę, że dzieci nie
specjalnie przepadają za warzywami, z owocami jest zdecydowanie lepiej. Czy
możemy w jakiś naturalny sposób uzupełnić niedobory witamin, szczególnie w okresie
nasilonych przeziębień? Na rynku jest oczywiście wiele propozycji, ja jednak skupię
się na Vita Aktiv z kilku bardzo istotnych powodów:
- Zawarty w buteleczce syrop z 21 świeżych owoców i warzyw pozyskiwany jest w procesie na zimno, pod ciśnieniem w próżni, co gwarantuje zachowanie składników odżywczych. Cały proces polega na odciągnięciu, zawartej w roślinach, wody.
- Ten proces pozyskiwania syropu nie wymaga zastosowania konserwantów dla przedłużenia ważności produktu.
- Syrop nie zawiera żadnych barwników.
Syrop Vita Aktiv jest więc
produktem 100% naturalnym, który można spokojnie podawać dzieciom, kobietom w
ciąży, osobom starszym, przy problemach z trawieniem, dla wsparcia systemu
immunologicznego i nerwowego, osobom cierpiącym na niedobór witaminowy i spożywających
ubogą w warzywa i owoce dietę. Vita Aktiv bardzo dobrze się sprawdza w
przypadku braku łaknienia, np. po przebytej operacji, apetyt wraca po kilku
dniach. Witaminy Vita Aktiv polecam również osobom cierpiącym na żylaki kończyn
wraz z kuracją aloesową – Aloe Vera Sivera (z krzemem) – razem przyczynią się
do wzmocnienia ścianek naczyń krwionośnych i zdecydowanie polepszą ich
kondycję, poprawią funkcjonowanie całego układu krążenia.
A oto lista wszystkich owoców i
warzyw, zawartych w Vita Aktiv, oraz krótka informacja o właściwościach dla
bardziej dociekliwych:
Rokitnik – pod względem witaminy C ustępuje tylko owocom dzikiej
róży. Ponadto zawiera witaminy A, E, K, kwas foliowy, karotenoidy, fitosterole,
kwasy organiczne. W medycynie tradycyjnej używano rokitnika do leczenia astmy. Owoce
zawierają rzadko spotykane w przyrodzie
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6, omega-7, omega-9.
Tarnina - zawiera flawonoidy - przeciwutleniacze, które nadają im ciemnogranatową barwę, witaminę C (20 mg w 100 g), beta karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu, a także fitosterol, pektyny, cukry, kwasy organiczne i garbniki.
Dzika róża – to owoc zawierający największą dawkę witaminy C – mają
jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Poza tym dzika róża jest bogata w witaminy
A, B1, B2, E, K oraz kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, kwasy organiczne,
garbniki, pektyny.
Aronia - zawiera dużo witaminy P, która wspomaga działanie witaminy
C, a ta z kolei wpływa korzystnie na
działanie witaminy E. Witamina P obejmuje grupę organicznych związków chemicznych
zwanych bioflawonoidami, które działają jak witaminy i są cennymi
przeciwutleniaczami. W aronii są z tej rodziny następujące składniki:
flawonoidy - rutyna i kwercetyna, katechiny, antocyjany i leukocyjany. Aronia
zawiera jeszcze witaminy: C, PP, B2, B9 (czyli kwas foliowy) oraz E. W aronii
są także cenne makro- i mikroelementy: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan
jod i bor potrzebne do prawidłowego przebiegu wielu procesów w organizmie.
Czarny bez – zawiera m.in. dużo witaminy C i prowitaminy A, glikozydy
antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, sole mineralne wapnia, potasu,
sodu, glinu i żelaza.
Jeżyny – stanowią cenne źródło witaminy C i E, prowitaminy A i
witaminy z grupy B, pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i
magnezu), kwasy organiczne. Ze względu na swoje silne działanie antyoksydacyjne
jeżyny znalazły się na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity),
obejmującej produkty chroniące w wysokim stopniu organizm przed niszczącym
wpływem reaktywnych form tlenu.
Czarne porzeczki - są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców
leśnych. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to aż 4 razy więcej niż w
pomarańczach. Czarna porzeczka zawiera sporą grupę flawonoidów, które hamują
powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób
nowotworowych, spowalniają proces starzenia, obniżają poziom cholesterolu we
krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.
Czerwone porzeczki - zwierają pektyny kontrolujące poziom cukru i
cholesterolu we krwi, a dzięki obecności polifenoli łagodzą bóle menstruacyjne.
Witaminy C, PP, żelazo i garbniki działają ściągająco, tonizująco i
antybakteryjnie, co wpływa korzystnie na skórę tłustą i trądzikową.
Borówki - zawierają dużą ilość garbników, neutralizują toksyny i
blokują ich wchłanianie przez błony śluzowe jelita. Borówki mają silne
właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Zawierają witaminy A, B, C, E
oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość
antyoksydantów.
Czerwone winogrona – są bogate w witaminy grupy B, C, E, K i prowitaminę
A. W owocach znajdują się cenne minerały: miedź, jod, bor, żelazo, selen, fluor,
wapń, magnez, potas, fosfor, cynk. Owoce zawierają ponadto błonnik, pektyny,
garbniki, kwasy organiczne (winowy, jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy). Wiele dobroczynnych
właściwości zawdzięczają obecności w ich składzie licznych substancji antyoksydacyjnych
z grupy polifenoli.
Boysenberry – są bogatym źródłem witaminy C i potasu, kwasu
foliowego i witaminy E. Zawierają sporo błonnika.
Truskawki – obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze,
wspomagają serce i nerki, a zawarte w nich witaminy i minerały korzystnie
wpływają na włosy. Mają niski poziom glikemiczny, dlatego są zalecane dla osób
walczących z nadwagą czy otyłością.
Maliny - zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy,
salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki
zapachowe. Są doskonałym źródłem witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wielu
substancji mineralnych - głównie potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Maliny to
doskonały środek przeciwgorączkowy – pobudzają czynność gruczołów potowych, a
przez to wydzielanie potu, co z kolei obniża się temperatura.
Morele – są bogatym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi i
pracę nerek. Zawierają sporo żelaza,
wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP i błonnika. Poprawiają trawienie,
zapobiegają anemii, mają działanie antyoksydacyjne. Polecane są przy
nadkwasocie ze względu na swoje działanie zasadotwórcze.
Brzoskwinie – zawierają witaminy i minerały takie jak: A, C, witaminy
z grupy B, magnez, żelazo, fosfor, bor, potas, kwas foliowy, błonnik,
beta-karoten, wapń i niacynę. Zapobiegają anemii, zawierają dużo kwasu
foliowego, dlatego zalecane są kobietom w ciąży.
Wiśnie - posiadają wiele cennych składników odżywczych (witaminy,
minerały, przeciwutleniacze), mimo że w ok. 82 proc. składają się z wody. Wspomagają
pracę układu sercowo-naczyniowego, a w medycynie ludowej stosowane były do
łagodzenia zaburzeń pęcherza moczowego.
Śliwki – znane są wszystkim jako owoce regulujące trawienie.
Zawierają cenne przeciwutleniacze, których skuteczność zwiększają ważne składniki
mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z
grupy B.
Pomidory - zawierają likopen, organiczny związek chemiczny o
działaniu przeciwutleniającym. Są bogate w witaminę C i potas, a pektyny
obniżają poziom cholesterolu.
Marchewki – to skarbnica witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, z
których najważniejszym jest beta-karoten, zapewniający prawidłowe
funkcjonowanie wzroku i wzmocnienie odporności.
Jabłka – to przede wszystkim witamina C, wzmacniająca układ odpornościowy.
Zawierają dużo zasadowych soli mineralnych, co sprawia, że odkwaszają organizm.
Są bogatym źródłem potasu, a także żelaza, które zapobiega anemii. Pestki
jabłek zawierają pektyny, które mają zdolność wiązania niektórych metali
ciężkich, jak kobalt czy ołów, oraz regulują florę bakteryjną jelit.
Cytryny - to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, C,
potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie
śliny, a tym samym rośnie produkcja enzymów trawiennych. Cytryna przyśpiesza
oczyszczanie organizmu.
Syrop Vita Aktiv LR
Syrop Vita Aktiv LR
Syrop Vita Aktiv dostarcza więc organizmowi
szeroką paletę witamin i minerałów oraz innych substancji odżywczych
wspierających odporność człowieka. Chroni również przed wolnymi rodnikami,
dzięki obecności polifenoli w wielu zawartych w nim owocach. Warto również wiedzieć, że 1 łyżeczka dziennie
pokrywa w 100% zapotrzebowanie organizm (wg RDA) na witaminę E, B1, B2, B6,
B12, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotynę oraz w 200% na witaminę
D3.
Źródło: wikipedia, poradnikzdrowie.pl
Recenzja jest przepiękna i pouczająca wiele można dowiedzeć się o owocach które spożywamy każdego dnia . Wiele witamin znajdujących się w nich i ich działania
OdpowiedzUsuń;
OdpowiedzUsuńA może po prostu warto przyjmować suplementy diety, które są źródłem odpowiednich witamin. Przykładowo suplementy z bardzo dużą ilością, odpowiednią dla organizmu, kwasów omega 3+ znajdziesz w takich produktach jak https://allegro.pl/produkt/omega-3-kfd-90-kaps-d0e09739-480a-4691-b4f4-b0445cbc7aed . KFD Omega 3+ to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących z ryb. Wpływa na pracę mózgu, serca i wpływa dobrze na wzrok.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem warto jest przyjmować odpowiednie witaminy i minerały. Możecie je znaleźć na przykłąd tutaj https://witaminowybazar.pl/ . Na pewno znajdziecie tu wszystko co będzie wam potrzebne aby być zdrowym przez cały rok
OdpowiedzUsuń